Ψωμί ciabatta GR



Aυτο το ψωμί έχει μια εύκολη τεχνική αλλά χρειάζεται χρόνο. 

Χρειαζόμαστε 4 ώρες περίπου για να το φτιάξουμε. Πιο πολύ χρόνο παίρνουν τα φουσκώματα βέβαια και πολύ λίγο θα ασχοληθούμε εμείς. Αλλά και η τεχνική του είναι λίγο ντελικάτη αλλά σχετικά εύκολη. Ιδανικά θα χρειαστούμε ένα καλό μίξερ αλλά σίγουρα γίνεται και χωρίς αυτό, μόνο που θα χρειαστούμε πολύ περισσότερο χρόνο στο πρώτο φούσκωμα δηλαδή 3 ώρες τουλάχιστον παραπάνω.

Η ζύμη είναι πολύ υγρή και κολλάει στα χέρια αλλά και γι'αυτό υπάρχει λύση και θα προσπαθήσω να το εξηγήσω όσο καλύτερα γίνεται για να γίνει κατανοητό και να μην υπάρχουν κενά στην παρασκευή.

Μετά από κάποια ατυχήματα με τη ξηρή μαγιά (δεν φούσκωνε) εγώ σιγουρεύομαι ότι είναι ενεργή ανακατεύοντας τη με το χλιαρό νερό και τη ζάχαρη. Μετά από 10' θα πρέπει να έχει αφρίσει, αν όχι απλά δεν τη χρησιμοποιώ! Αν εσείς είστε σίγουροι πως η μαγιά σας είναι ενεργή παραλείψτε τα 10' και συνεχίστε κανονικά με την υπόλοιπη συνταγή.



Υλικά:

500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

50γρ ελαιόλαδο 

380γρ χλιαρό νερό

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη 

1 φακελάκι ξηρή μαγια 8-9γρ

1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι


Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το χλιαρό νερό (προσοχή όχι πάνω από 30°- 35°C, εγώ θα έλεγα και πιο κρύο, (καλύτερα να αργήσει λίγο να φουσκώσει παρά να τη κάψουμε), τη ζάχαρη και τη μαγιά. Αφήνουμε τη μαγιά για δέκα λεπτά να αφρίσει και αν δούμε πως δεν αφρίζει απλά δεν τη χρησιμοποιούμε.

Αν δεν χρησιμοποιούμε μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για τουλάχιστον 5'. Αφήνουμε σκεπασμένο το μπολ για τουλάχιστον 3 ώρες εκτός ψυγείου ή για μια νύχτα στο ψυγείο να φουσκώσει. Βγάζουμε από το ψυγείο και αφήνουμε τη ζύμη να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Προσθέτουμε το αλάτι και ζυμώνουμε με μια ξύλινη κουτάλα για τουλάχιστον 5'. 

Αν χρησιμοποιούμε μίξερ προσθέτουμε στο μπολ όλα τα υλικά εκτός από το αλάτι και ζυμώνουμε με τον γάντζο για 5' σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα. Προσθέτουμε το αλάτι και συνεχίζουμε το ζύμωμα για άλλα 5'.

Λαδώνουμε ένα μεγάλο και ανοιχτό μεταλλικό μπολ ή ένα ταψί διαμέτρου 30εκ και μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη. Λέω ανοιχτό μπολ ή ταψί γιατί θέλουμε στο τέλος να έχουμε μια ζύμη απλωμένη και δεν μπορούμε να την πειράξουμε πολύ. Επίσης προτιμώ μεταλλικό μπολ ή ταψί γιατί δεν κολλάει τόσο πολύ η ζύμη στο μέταλλο. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη μας για 45'.

Βουτάμε τα χέρια μας σε νερό (χλιαρό) και διπλώνουμε τη ζύμη 2 -3 φορές με προσοχή γιατί δεν θέλουμε να χάσει πολύ τον όγκο της. Το νερό βοηθάει να μην κολλήσει η ζύμη στα χέρια μας. Απλώνουμε με προσοχή λίγο τη ζύμη να γίνει όσο πιο πλατιά γίνεται. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει για άλλα 45'.


Διπλώνουμε συνολικά τη ζύμη 3 φορές αφήνοντας ενδιάμεσα 45' να φουσκώνει.

Μετά το τελευταίο δίπλωμα αφήνουμε τη ζύμη για 40' να φουσκώσει.

Αδειάζουμε τη φουσκωμένη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Αλευρώνουμε καλά και την επιφάνεια της ζύμης, την ανοίγουμε ελαφρά όσο μπορούμε χωρίς να την ξεφουσκωσουμε και κόβουμε στα δύο με μεταλλική σπάτουλα.



Μπορούμε να ψήσουμε 2 φρατζόλες μεγάλες ή να κόψουμε σε μικρά ψωμάκια. Εγώ συνήθως ψήνω 1 μεγάλη φρατζόλα και την άλλη μισή την κόβω σε 6 ψωμάκια.




Μεταφέρουμε τα ψωμιά σε λαδόκολλα αν έχουμε φτυάρι για ψωμί ή σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα αν δεν έχουμε αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους. Σκεπάζουμε με πετσέτες κουζίνας και αφήνουμε να φουσκώσουν για 30'.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 220°C για 30' με 2 πέτρες ψησίματος τοποθετημένες στο πρώτο ράφι από κάτω και στο τρίτο. Αν δεν έχουμε πέτρες ψησίματος δεν πειράζει. Θα ψηθεί πολύ καλά και στο ταψί το ψωμί. Τοποθετούμε επίσης στη βάση του φούρνου ένα μεταλλικό μπολ με νερό που θα βοηθήσει στο φούσκωμα του ψωμιού. 

Μεταφέρουμε το ψωμί με τα ταψιά ή με το φτυάρι (με τη λαδόκολλα) στον ζεστό φούρνο και ψήνουμε για 20'.

Βγάζουμε το μπολ μα το νερό και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5 - 10' περίπου.

Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα για τουλάχιστον 30'.

Καλή μας όρεξη!!



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναλογία/Μετατροπή γραμμάρια σε κούπες ή φλιτζάνια

Το cheesecake μου

Panettone με σταφίδες.