Τηγανητό ρύζι GR


 Πεντανόστιμο σαν συνοδευτικό η ακόμα και σαν κυρίως γεύμα αυτό το ασιατικό πιάτο με κέρδισε αμέσως! Παρόλαυτα άργησα να καταλάβω πως μαγειρεύεται σωστά.

Το ρύζι μαγειρεύεται και πρέπει να κρυώσει αλλά και να στεγνώσει για να βγει σωστό γι'αυτό το βράζουμε καί το στεγνώνουμε ώρες πριν.

Μπορούμε να βάλουμε ότι λαχανικά θέλουμε αρκεί να τα σοτάρουμε πριν να μπουν στο ρύζι.

Το αυγό για μένα είναι βασικό συστατικό.

Οι γαρίδες ή το κοτόπουλο πάνε πολύ με το φαγητό αυτό.

Αλλά υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι:

Αρακάς, κρεμμύδι ψιλοκομμένο, καρότο ψιλοκομμένο, λάχανο ψιλοκομμένο, μανιτάρια, μπρόκολο και γενικά ότι λαχανικό μας αρέσει.

Ο τρόπος και ο χρόνος βρασμού του ρυζιού είναι μόνο για το ρύζι μπασμάτι. Αν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλο ρύζι ακολουθήστε τις οδηγίες του πακέτου. Το στέγνωμα ισχύει για όλες τις ποικιλίες ρυζιού.


Υλικά για 4 άτομα:

2 κούπες ρύζι μπασμάτι ( 1 κούπα = 240ml)

3 κούπες ζεστό νερό 

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Αλάτι

4 αυγά

300γρ καλαμπόκι βρασμένο, κατεψυγμένο ή από κονσέρβα 

2 κουταλιές της σούπας σησαμέλαιο

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 

1/4 της σούπας σόγια σως 

3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια


Ξεπλένουμε το ρύζι σε ένα σουρωτήρι μέχρι να βγαίνει καθαρό το νερό από κάτω.


Σε μια μικρή κατσαρόλα σοτάρουμε το ρύζι με το ελαιόλαδο για λίγα λεπτά. 

Ρίχνουμε το ζεστό νερό και το αλάτι.

Μόλις πάρει βράση βάζουμε το καπάκι στην κατσαρόλα, σβήνουμε την εστία και αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω της για δέκα λεπτά. Αν έχουμε εστίες αερίου απλώς χαμηλώνουμε στο ελάχιστο.

Απλώνουμε το βρασμένο ρύζι σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 140°C για 15'. Ανακατεύουμε το ρύζι με μια ξύλινη σπάτουλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για αλλά 15'. Αφήνουμε το ρύζι να κρυώσει.

Ζεσταίνουμε το wok ή ένα μεγάλο τηγάνι. Ρίχνουμε λίγο λάδι και τα αυγά. Ανακατεύουμε να ψηθούν τα αυγά και τα χωρίζουμε σε κομμάτια.



Τα αφήνουμε σε ένα πιάτο και τα κρατάμε ζεστά.

Ρίχνουμε λίγο ακόμα λάδι στο τηγάνι και σοτάρουμε το ρύζι να ζεσταθεί καλά και να γίνουν λίγο τραγανοί κάποιοι σπόροι του.

Προσθέτουμε το καλαμπόκι και το αυγό και συνεχίζουμε το σοτάρισμα να ζεσταθούν και αυτά.


Προσθέτουμε τη σόγια σως και το αρωματικό σησαμέλαιο. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγο ακόμα.

Σερβίρουμε το τηγανητό ρύζι ζεστό και γαρνίρουμε με φρέσκο κρεμμυδάκι.

 





 







Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναλογία/Μετατροπή γραμμάρια σε κούπες ή φλιτζάνια

Το cheesecake μου

Panettone με σταφίδες.