Πατάτες 15 Ωρών GR
Οι πιο τραγανές τηγανητές πατάτες που έχω δοκιμάσει ποτέ!!
Λέγονται 15 hours potatoes γιατί χρειάζονται 15 ώρες προετοιμασίας για να είναι έτοιμες για τηγάνισμα. Δεν είναι δύσκολη η προετοιμασία τους απλά χρειάζονται χρόνο στον φούρνο, στο ψυγείο και τέλος στην κατάψυξη για να "δέσουν".
Τα καλό με αυτές τις πατάτες είναι πως τις έχεις στην κατάψυξη και ανά πάσα στιγμή να τις τηγανίσεις γιατί έτσι κι αλλιώς πρέπει να τηγανιστούν παγωμένες για να κρατήσουν το σχήμα τους.
Γι'αυτή τη συνταγή θα χρειαστούμε ένα μαντολίνο για να κοπούν λεπτές οι πατάτες.
Προτίμησε μεγάλες πατάτες γιατί έτσι θα σταθούν καλύτερα όταν τηγανίζονται. Τα μικρά κομμάτια θα ξεκολλήσουν εύκολα!
Υλικά:
2,200γρ μεγάλες πατάτες
130γρ ανάλατο βούτυρο λιωμένο και σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
Λάδι για το τηγάνισμα
Στρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 26εκ ή πυρέξ 28x18εκ με λαδόκολλα κόβοντας αρκετή παραπάνω για να μπορέσουμε μετά να σκεπάσουμε τις πατάτες.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
Κόβουμε με το μαντολίνο τις πατάτες (στο μάκρος για να είναι όσο πιο μεγάλες γίνεται οι φέτες) σε φέτες πάχους 2-3 χιλιοστών. Στεγνώνουμε ξανά με χαρτί κουζίνας.
Προσθέτουμε το βούτυρο και το αλάτι και ανακατεύουμε.
Στρώνουμε τις πατάτες όσο πιο ομοιόμορφα μπορούμε δημιουργώντας αλλεπάλληλες στρώσεις με όσο πιο λίγα κενά γίνεται. Οι πατάτες βγάζουν αρκετό νερό.
Προσπαθούμε να μην μεταφέρουμε νερό στο πυρέξ. Όταν τελειώσουν οι πατάτες σουρώνουμε το υγρό και τοποθετούμε το βούτυρο που μας έμεινε πάνω τους. Κόβουμε μια λαδόκολλα όσο και το πυρέξ και το τοποθετούμε πάνω από τις πατάτες. Γυρίζουμε και το χαρτί φούρνου που περισσεύει και τέλος σκεπάζουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε τις πατάτες σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C για 2-3 ώρες. Για να δούμε αν είναι έτοιμες δοκιμάζουμε με ένα καλαμάκι για να δούμε εν είναι όλες μαλακές.
Βγάζουμε το πυρέξ από τον φούρνο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε ένα πυρέξ ίδιων διαστάσεων πάνω από τις πατάτες. Πάνω από το πυρέξ τοποθετούμε κονσέρβες. Αφήνουμε τις πατάτες να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για περίπου 4 ώρες.
Μεταφέρουμε το πυρέξ με το βάρος και τις κονσέρβες στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.
Μεταφέρουμε με προσοχή τις κρύες πια πατάτες σε ένα ξύλο κοπής.
Τις κόβουμε σε ότι μέγεθος επιθυμούμε. Εγώ τις προτιμώ σε κομμάτια 2,5 x 4 εκ για πιο μαλακό εσωτερικό και 3x3 εκ η πιο τραγανή εκδοχή.
Τοποθετούμε τα κομμάτια σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί φούρνου, τα σκεπάζουμε με μεμβράνη, βάζουμε το ταψί στην κατάψυξη και το αφήνουμε για 7 ώρες να παγώσουν καλά. Όταν έχουν πια παγώσει μπορούμε να τις βάλουμε σε μια πλαστική σακούλα που να κλείνει καλά. Διατηρούνται στην κατάψυξη για μήνες.
Για να τις τηγανίσουμε, τοποθετούμε αρκετό λάδι (5-6 εκ) σε μια βαθιά κατσαρόλα ή τηγάνι και το ζεσταίνουμε καλά.
Βάζουμε 4-5 κομμάτια τη φορά και προσπαθούμε να μην τα γυρίζουμε πολύ γιατί πολύ εύκολα ξεκολλάνε οι φέτες της πατάτας. Τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν. Τις μεταφέρουμε σε χαρτί κουζίνας ή σε μια σχάρα.
Τις σερβίρουμε με λίγο αλάτι.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου