Πάστα Φλώρα GR
Η γιαγιά μου έφτιαχνε πάστα Φλώρα τα καλοκαίρια και μοσχοβολούσε το σπίτι της!
Τα καλοκαίρια με φιλοξενούσαν η γιαγιά και ο παππούς μου στο σπίτι τους , ίσως το πιο αγαπημένο ζευγάρι που έχω δει ποτέ! Μια από τις πολλές αναμνήσεις που έχω από εκείνους είναι και αυτή, να βλέπω τη γιαγιά μου να φτιάχνει πάστα Φλώρα.
Η συνταγή της τάρτας δεν είναι η δική της αλλά η μαρμελάδα είναι σπιτική όπως την έφτιαχνε εκείνη!
Υλικά:
Βάση
225γρ βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
150γρ άχνη ζάχαρη
1/4 κουταλάκι αλάτι
30γρ μέλι
120γρ κρόκους
2 βανίλιας
Ξύσμα από 1 1/2 λεμόνι
375γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
Γέμιση
375γρ μαρμελάδα βερίκοκο
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Στο μπολ του μίξερ τοποθετούμε το βούτυρο την άχνη και το αλάτι.
Χτυπάμε με τον αναδευτήρα Κ να αφρατέψουν τα υλικά για 3'.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μέτριο και προσθέτουμε τους κρόκους, το μέλι, τις βανίλιες και το ξύσμα λεμονιού προσέχοντας να ενσωματώνεται το κάθε υλικό πριν προσθέσουμε το επόμενο.
Χτυπάμε για 2' να αφρατέψει το μίγμα.
Εκτός μίξερ προσθέτουμε τη μισή ποσότητα αλευριού και με μια σπάτουλα το ενσωματώνουμε. Κάνουμε το ίδιο με το άλλο μισό ανακατεύοντας το μίγμα όσο λιγότερο γίνεται γιατί δεν θέλουμε να ενεργοποιήσουμε την γλουτένη.
Απλώνουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την ανοίγουμε σε χοντρό ορθογώνιο μπλοκ. Σκεπάζουμε καλά με τη μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες ή μέχρι να παγώσει το βούτυρο και να σκληρύνει το μίγμα.
Ανακατεύουμε την μαρμελάδα με το ξύσμα λεμονιού.
Απλώνουμε λίγο αλεύρι στην επιφάνεια εργασίας μας. Τοποθετούμε τη ζύμη επάνω και της προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο 4mm περίπου με τη βοήθεια ενός πλάστη.
Κόβουμε ένα κύκλο διαμέτρου 28 εκ και το τοποθετούμε στην ταρτιέρα μας.
Απλώνουμε την μαρμελάδα επάνω στη ζύμη αφήνοντας μισό εκατοστό περιμετρικά χωρίς μαρμελάδα.
Προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι στη ζύμη και κόβουμε λωρίδες.
Τοποθετούμε τις λωρίδες σταυρωτά φροντίζοντας να φτάνουν μέχρι την "καθαρή" άκρη της ζύμης.
Αν σπάνε εύκολα οι λωρίδες θα πρέπει να τις τοποθετήσουμε για λίγο στην κατάψυξη. 15' είναι αρκετά για να σφίξει το βούτυρο ώστε να είναι πιο εύκολο να μεταφερθούν οι λωρίδες στην τάρτα.
Με τη ζύμη που μένει σχηματίζουμε ένα μεγάλο κορδόνι και το τοποθετούμε στην άκρη της τάρτας μας. Με το πίσω μέρος ενός μαχαιριού σπρώχνουμε το κορδόνι να κολλήσει στην τάρτα και το διακοσμούμε περιμετρικά.
Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο, πάνω και κάτω αντίσταση στους 165°C στην πιο χαμηλή θέση για 45'
περίπου ή στον αέρα στους 175°C στο κέντρο του φούρνου για 30' περίπου μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
Αφήνουμε στην τάρτα να κρυώσει εντελώς και μετά την απολαμβάνουμε.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου