Tiramisú GR


Αέρινο και δροσερό, το καλύτερο tiramisú το φτιάχνει η Giuditta η Ιταλίδα φίλη μου!!

Πατσεριώνω τα αυγά φτιάχνοντας τη κρέμα και τη μαρέγκα σε Bain Marie.  Έβαλα Amaretto στα σαβαγιάρ για άρωμα και κρέμα γάλακτος στη κρέμα τυριού για να γίνει αφράτη.

Αγαπημένο καλοκαιρινό γλυκό!!


Υλικά:

300-350γρ σαβαγιάρ 

450ml δυνατό καφέ εσπρέσσο ή φίλτρου χλιαρό

1/4 κούπας λικέρ Amaretto

500γρ τυρί μασκαρπόνε 

4 μεγάλα αυγά χωρισμένα 

130γρ ζάχαρη

1 βανίλια

200γρ κρέμα γάλακτος

Κακάο σκόνη


Χτυπάμε τη κρέμα σε ελαφρά σαντιγί και την κρατάμε στο ψυγείο.

Βάζουμε τη μισή ζάχαρη με τους κρόκους σε Bain Marie, [μια κατσαρόλα με νερό (δεν θέλουμε να βράσει) και από πάνω άλλη κατσαρόλα ή μεταλλικό μπολ με τα υλικά που θέλουμε να μαγειρέψουμε σε χαμηλή θερμοκρασία] και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να ζεσταθεί καλά το μπολ να λιώσει η ζάχαρη και να πήξει η κρέμα. Τα αυγά παστεριώνονται στους 60-63°C και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε θερμόμετρο για να σιγουρευτούμε  αλλά αρκεί να ζεσταθεί όλο το μπολ και έχουν παστεριωθεί. 

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε το χτύπημα να κρυώσει και να αφρατέψει το μίγμα.

Στο μίξερ ή μίξερ χειρός χτυπάμε το μασκαρπόνε να αφρατέψει. Ρίχνουμε και τους κρόκους με τη ζάχαρη και χτυπάμε να γίνει ένα αφράτο μίγμα.

Σε Bain Marie βάζουμε και τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη ανακατεύοντας ελαφρά με το σύρμα να ζεσταθούν τα ασπράδια και να λιώσει η ζάχαρη. Πάλι πρέπει να φτάσει στους 60-63°C αλλά αν ζεσταθεί το μπολ είναι παστεριωμένα.


Κατεβάζουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τη βανίλια και χτυπάμε σε μαρέγκα να αφρατέψει και να κρυώσει. 

Ενσωματώνουμε πρώτα τη σαντιγί στην κρέμα τυριού με απαλές ανοδικές κινήσεις να μη φύγει ο αέρας και πέσει η κρέμα και συνεχίζουμε με τη μαρέγκα.



Προσθέτουμε στον χλιαρό καφέ το λικέρ και ανακατεύουμε.

Βουτάμε γρήγορα τα σαβαγιάρ στον καφέ  (γιατί τραβάνε πολύ καφέ και διαλύονται) και τα τοποθετούμε σε ένα πυρέξ διαστάσεων 24x32εκ.

Στρώνουμε τη μισή κρέμα επάνω από τα σαβαγιάρ.

Επαναλαμβάνουμε μια στρώση σαβαγιάρ βουτηγμένα στον καφέ πάνω από τη κρέμα.

Στρώνουμε και την υπόλοιπη κρέμα πάνω από τα σαβαγιάρ και κοσκινίζουμε πάνω της το κακάο.

Τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.



 




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναλογία/Μετατροπή γραμμάρια σε κούπες ή φλιτζάνια

Το cheesecake μου

Panettone με σταφίδες.