Εκμέκ με τσουρέκι GR
Νοστιμότατο εκμέκ με πασχαλινή γεύση.
Πολύ καλή ιδέα για να αξιοποιήσουμε τα τσουρέκια που μας έμειναν.
Υλικά:
Για τη βάση:
8-10 φέτες Τσουρέκι (1 1/2εκ)
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
Για το σιρόπι:
250γρ ζάχαρη
270γρ νερό
2 - 3 φλούδες λεμονιού
Για τη κρέμα ζαχαροπλαστικής:
1 λίτρο γάλα
3 αυγά μεγάλα
1 κρόκο αυγού
200γρ ζάχαρη
100γρ corn flour
100γρ βούτυρο
2 βανίλιες
1 πρέζα αλάτι
500γρ σαντιγί με λίγη ζάχαρη ή 2 φακέλους φυτική σαντιγί
120γρ φυστίκι Αιγίνης ωμό χοντροκομμένο
Κόβουμε το τσουρέκι σε όσες φέτες χρειάζονται για να στρώσουμε ένα Pyrex 24x32εκ.
Τις σοτάρουμε με το βούτυρο να πάρουν λίγο χρώμα και τις στρώνουμε στο Pyrex.
Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα τα υλικά του σιροπιού σε μέτρια φωτιά και σιγοβράζουμε για 2-3'.
Σιροπιάζουμε με μια κουτάλα τις φέτες τσουρεκιού και αφήνουμε το Pyrex στο ψυγείο να κρυώσουν.
Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε τα αυγά, κρόκο, ζάχαρη, corn flour και μια κούπα από το γάλα να διαλύσει το corn flour καλά.
Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα σε ένα κατσαρολάκι μέχρι το σημείο βρασμού.
Ρίχνουμε σιγά σιγά (για να μη ψηθούν τα αυγά) το ζεστό γάλα στο μείγμα των αυγών χτυπώντας με ένα σύρμα. Μεταφέρουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να βράσει και να πήξει καλά η κρέμα.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε στην κρέμα το αλάτι, τη βανίλια και το βούτυρο σε κομμάτια και ανακατεύουμε.
Μεταφέρουμε την κρέμα στο μπολ του μίξερ και σκεπάζουμε με μεμβράνη που θα πρέπει να ακουμπά την επιφάνεια της κρέμας για να μη κάνει πέτσα. Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον, να κρυώσει καλά.
Βάζουμε τη κρύα κρέμα στο μίξερ και τη χτυπάμε να αφρατέψει.
Στρώνουμε την αφράτη κρέμα πάνω από τα τσουρέκια και από πάνω τη σαντιγί.
Πασπαλίζουμε με τα φυστίκια.
Παγώνουμε το γλυκό για τουλάχιστον 3 ώρες.
Το σερβίρουμε κρύο.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου