Λαγάνα GR
Καθαρή Δευτέρα χωρίς λαγάνα δεν γίνεται!!
Εγώ την προτιμώ λεπτή και με μπόλικο σουσάμι.
Αν δεν σας αρέσει λεπτή μπορείτε να φτιάξετε μια λαγάνα αντί για δύο που έκανα εγώ.
Αυτή η συνταγή θέλει μίξερ ή δυνατά χέρια! Θέλει πολύ καλό ζύμωμα για 10 λεπτά.
Όταν ξεκινήσουμε το ζύμωμα η ζύμη θα φαίνεται σχεδόν σαν χυλός αλλά μετά από 10' θα είναι μαλακή και δεν θα κολλάει στα χέρια.
Υλικά:
350- 400γρ αλεύρι σκληρό ή για τσουρέκια
100γρ σιμιγδάλι ψιλό
100ml ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
1 φακελάκι μαγιά 7-8γρ
300ml νερό χλιαρό
Σουσάμι
Παπαρουνόσπορο η μαυροσούσαμο
2 κουταλιές της σούπας νερό
1/2 κουταλάκι μέλι
Στο κάδο του μίξερ τοποθετούμε τα 350γρ αλεύρι, το σιμιγδάλι, το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το λάδι.
Με τον γάντζο ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Ρίχνουμε το αλάτι, δυναμώνουμε σε μέτρια - δυνατή ταχύτητα και ζυμώνουμε για 5'.
Θα πρέπει στα 5' να βλέπουμε τη ζύμη να αλλάζει και να "μαζεύεται" γύρω από τον γάντζο. Αν όχι προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι μέχρι να πετύχουμε να μαζευτεί η ζύμη αλλά προσοχή, όχι παραπάνω από τα 50γρ που μας μένουν.
Θα πρέπει να πετύχουμε μια πολύ μαλακή ζύμη που να μη κολλάει στα χέρια.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1:30 ώρα.
Προθερμένουμε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη. Σε 2 λαμαρίνες τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί φούρνου και απλώνουμε με τα χέρια μια λεπτή στρώση ζύμης ή αν θέλουμε τη λαγάνα αφράτη απλώνουμε μια πιο χοντρή στρώση ζύμης σε μια λαμαρίνα.
Σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί φούρνου και μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για 20 - 30'.
Ανακατεύουμε το νερό με το μέλι σε ένα μικρό μπολ.
Βρέχουμε το σουσάμι για να κολλήσει στο ψωμί και το σουρώνουμε για να μην έχει πολλά νερά.
Όταν φουσκώσει η ζύμη απλώνουμε λίγο νερό με μέλι πάνω από τις λαγάνες και πασπαλίζουμε με σουσάμι και λίγο μαυροσούσαμο η παπαρουνόσπορο απλώνοντας το με τα χέρια μας πολύ ελαφρά για να κολλήσει.
Πιέζουμε με τα δάχτυλα μας τη ζύμη κάνοντας βαθουλώματα.
Ψήνουμε για 15' περίπου. Αν δεν παίρνουν χρώμα από κάτω τα τελευταία 5 λεπτά ψήνουμε με την κάτω αντίσταση. Αν ψήσουμε μια λαγάνα μεγάλη ψήνουμε για 20' περίπου και άλλα 5' με την κάτω αντίσταση.
Αφήνουμε τη/τις λαγάνες μας να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα για να μη νοτίσουν για τουλάχιστον 15'.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου