Σάλτσα καραμέλα GR

 


Αυτή τη καραμέλα την έφτιαξε για πρώτη φορά η μαμά μου και μας εντυπωσίασε.

Είναι η τέλεια γεύση καραμέλας.

Βελούδινη γεύση καραμέλας με ελαφρύ άρωμα βανίλιας.

Τέλεια για το παγωτό, τη τούρτα, ακόμα και για το γιαούρτι, το κέικ ή τους λουκουμάδες μας!

Πάντα υπάρχει στο ψυγείο μου και όλη η οικογένεια την τιμά.


Υλικά

3 κούπες ζάχαρη (1 κούπα = 240ml)

3 κουταλιές της σούπας γλυκόζη

100ml νερό

660ml κρέμα γάλακτος

3 βανίλιες

1/2 κουταλάκι αλάτι

Σε μια πλατιά και βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και το νερό σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε να βραχεί η ζάχαρη. Μόλις πάρει βράση κλείνουμε με το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβραζει σε μέτρια φωτιά για 2'. Αυτό το κάνουμε για να λιώσει καλά η ζάχαρη, να μην υπάρχουν κρύσταλλοι και μας ζαχαρώσει η σάλτσα. Αφού περάσουν τα 2' ελέγχουμε αν υπάρχουν κρύσταλλοι και αν ναι κάνουμε το ίδιο για 1'.

Συνεχίζουμε το βράσιμο της καραμέλας (τώρα πια δεν ανακατεύουμε με κουτάλι) μέχρι να πάρει χρώμα η καραμέλα. Προσοχή γιατί καίγεται πολύ εύκολα. 

Όσο γίνεται η καραμέλα ζεσταίνουμε τη κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Αυτό το κάνουμε για να μη πετρώσει και φουσκώσει πολύ η καραμέλα όταν θα ρίξουμε μέσα τη κρέμα. 


Όταν η καραμέλα είναι έτοιμη την κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε με προσοχή τη κρέμα γάλακτος (το μίγμα θα φουσκώσει).
Με ένα σύρμα ανακατεύουμε τη καραμέλα να λιώσει και να ανακατευτεί καλά με τη κρέμα γάλακτος.
Προσθέτουμε τη βανίλια και το αλάτι.
Αν χρειαστεί επαναφέρουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε για λίγο.
Τη βάζουμε ζεστή σε βάζα και όταν κρυώσει τη φυλάμε στο ψυγείο για πολλούς μήνες.








Σχόλια

  1. Ανεπανάληπτη γευστική εμπειρία που διεγείρει τους γευστικούς κάλυκες με μια έκρηξη αναπάντεχης και εθιστικής απόλαυσης.
    Ευγνώμων για τα βαζάκια που μας χάρισες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναλογία/Μετατροπή γραμμάρια σε κούπες ή φλιτζάνια

Το cheesecake μου

Panettone με σταφίδες.