Μαντολάτο μαλακό με μέλι
Το μαντολάτο υπάρχει σε πολλές χώρες. Λένε πως έρχεται από την ανατολή αλλά είναι αγαπημένο γλυκό και στην Ευρώπη. Στην Ισπανία και στην Ιταλία είναι συνδεδεμένο με τα Χριστούγεννα. Στην Ελλάδα μας είναι ένα παραδοσιακό γλυκό και το απολαμβάνουμε σε πολλά μέρη.
Η συνταγή που ακολουθεί είναι για μαλακό μαντολάτο και εγώ χρησιμοποιώ αμύγδαλα αλλά μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με φουντούκια ή φυστίκια Αιγίνης αλλά και τα τρία μαζί. Εγώ αγοράζω τα αμύγδαλα ωμά και τα ψήνω στο air fryer στους 170 για 5-6'.
Υλικά
400γρ αμύγδαλα ψημένα
220γρ μέλι
360γρ ζάχαρη
30γρ γλυκόζη
100γρ νερό
65γρ ασπράδι
30γρ ζάχαρη
Λίγο ηλιέλαιο
Λαδώνουμε ελαφρά δύο φύλλα λαδόκολλας με το λάδι.
Ζεσταίνουμε το μέλι στους 125°C
Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη στους 145°C
Εν τω μεταξύ στο μίξερ χτυπάμε το ασπράδι με τα 30γρ ζάχαρη μέχρι να σχηματιστεί μαρέγκα.
Όταν το μέλι φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία χαμηλώνουμε το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα και το προσθέτουμε σιγά σιγά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε και το σιρόπι της ζάχαρης σιγά σιγά.
Δυναμώνουμε το μίξερ και αφήνουμε για κάποια λεπτά να χτυπηθεί το μίγμα και να κρυώσει λίγο.
Εκτός μίξερ προσθέτουμε τα αμύγδαλα.
Απλώνουμε στη λαδόκολλα το μίγμα στο πάχος που θέλουμε.
Στρώνουμε από πάνω την άλλη λαδόκολλα.
Με ένα πλάστη ισιώνουμε την επιφάνεια.
Αφήνουμε το μαντολάτο να κρυώσει εντελώς. Με ένα μεγάλο μαχαίρι περασμένο με λάδι κόβουμε σε κομμάτια.
Τα συσκευάζουμε σε λαδωμένη λαδόκολλα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου