Focaccia Barese Ελ

 

Αυτή τη συνταγή μου τη σύστησε η κόρη μου η Λητώ που φέτος το καλοκαίρι έκανε διακοπές στη νότια Ιταλία στην φίλη της την Καμίλα.

Πάντα μιλάμε και για το φαγητό της χώρας που επισκεπτόμαστε αλλά αυτή τη φορά η Λητώ ήταν απόλυτη! "Μαμά αυτή τη φοκάτσια πρέπει να την φτιάξεις οποιαδήποτε! Δεν μπορείς να φανταστείς τι νόστιμη είναι!!" Και φυσικά σαν καλή μαμά που είμαι την άκουσα και δεν το μετάνιωσα καθόλου!  

Η φοκάτσια αυτή είναι θεϊκή!! Είναι σαν να τρως πίτσα και δεν σου λείπει καθόλου το τυρί!! Δεν είναι δύσκολη και έτσι την φτιάχνω κάθε εβδομάδα, όταν κρυώσει βάζω τα κομμάτια που μένουν στο ψυγείο και κάθε φορά που θέλουμε να φάμε ζεσταίνω την ποσότητα που θέλω σε μια ψηστιέρα για να ξαναγίνει τραγανή και την απολαμβάνουμε ζεστή ζεστή!!


Υλικά 

300γρ νερό χλιαρό 

10γρ ζάχαρη 

1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8-9γρ)


500γρ αλεύρι για πίτσα 

14γρ αλάτι 


650γρ τομάτες 

1 κουταλιά της σούπας πελτέ 

Αλάτι

Ρίγανη 

50ml νερό 

60ml  λάδι 

Έξτρα λάδι για το ταψί 


Στο μπολ του μίξερ τοποθετούμε το νερό (προσοχή πρέπει να είναι χλιαρό), προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Τέλος απλώνουμε την μαγιά χωρίς να ανακατέψουμε. Αφήνουμε να φουσκώσει η μαγιά για 5 με 10'.

Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε για 5' στο μίξερ ή με τα χέρια μας.

Προσθέτουμε το αλάτι και ζυμώνουμε για 5' ακόμα.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο ταψί και αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες.

Ετοιμάζουμε τις τομάτες:

Σπάμε τις τομάτες με τα χέρια σε μικρά κομμάτια σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τον πελτέ αλάτι, ρίγανη.

Σε ένα μικρό μπολ τοποθετούμε το νερό και το λάδι.

Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί ιδανικά απο αλουμίνιο γιατί ψήνεται καλύτερα από κάτω. Το δικό μου ταψί έχει διάμετρο 37cm. 

Απλώνουμε με τα δάχτυλα τη ζύμη σε όλη την επιφάνεια. Απλώνουμε την τομάτα πάνω από τη ζύμη και την κατανέμουμε όσο πιο καλά μπορούμε. 


Αφήνουμε τη focaccia να φουσκώσει για μισή ώρα. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα το νερό και το λάδι και το ρίχνουμε πάνω από τη focaccia. Αφήνουμε να φουσκώσει για μισή ώρα ακόμα.


Ανάβουμε τον φούρνο στο máximum στον αέρα. Ο δικός μου φούρνος φτάνει στους 250°C. Τον αφήνω να ζεσταθεί καλά για μισή ώρα και βάζω και μια πλάκα ψησίματος πάνω στη σχάρα που θα βοηθήσει να ψηθεί καλύτερα το κάτω μέρος.

Ψήνουμε την focaccia για περίπου 20'.

Τρώγεται φυσικά ζέστη και τα κομμάτια που θα μείνουν τα διατηρούμε στο ψυγείο για αρκετές μέρες. Ζεστάνουμε την ποσότητα που θέλουμε στον φούρνο ή στο air fryer ή για μένα ιδανικά σε μια ψηστιέρα για να γίνει πάλι τραγανό το κάτω μέρος της.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναλογία/Μετατροπή γραμμάρια σε κούπες ή φλιτζάνια

Το cheesecake μου

Panettone με σταφίδες.