Πίτα για σουβλάκι

 


Στην Ελλάδα βρίσκουμε νόστιμες πίτες για σουβλάκια αλλά πάντα οι σπιτικές είναι διαφορετικές και νοστιμότερες! 

Μπορούμε να τις καταψύξουμε και να τις χρησιμοποιήσουμε οπότε τις χρειαζόμαστε.

Υλικά για 6-8 πίτες:


500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

300γρ χλιαρό νερό

1/2 κουταλάκι ζάχαρη

1 φακελάκι (8γρ) ξηρή μαγιά 

11γρ  αλάτι

Λίγο αλεύρι για να τις πλάσουμε 


Για το ψήσιμο:

Λίγο λάδι

Λίγο νερό


Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το χλιαρό νερό, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη μαγιά χωρίς να ανακατέψουμε ( θέλουμε  να μείνει στον επιφάνεια, και να την δούμε να φουσκώνει). Σε 5' θα πρέπει να έχει αφρίσει (αν δεν αφρίσει πετάμε το μείγμα και δοκιμάζουμε με άλλη μαγιά).



Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε στο μίξερ ή με τα χέρια μας για 5' μέχρι να έχουμε μια σχετικά λεία ζύμη. Προσθέτουμε το αλάτι και συνεχίζουμε το ζύμωμα για ακόμα 5'. 

Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια των 135γρ ή των 100γρ ανάλογα με το πόσο μεγάλες πίτες θέλουμε.

Τα τοποθετούμε σε ένα αλευρωμένο ταψί σε απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν.


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 30°C και αφού τον κλείσουμε τοποθετούμε μέσα στο ταψί σκεπασμένο με μεμβράνη. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 45' - 1 ώρα.


Προθερμαίνουμε ένα βαθύ μεγάλο τηγάνι με καπάκι σε μέτρια φωτιά. Πρέπει να έχουμε κοντά μας λίγο λάδι και ένα μπολ με νερό.

Ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε χοντρό φύλλο με τα χέρια μας και δημιουργούμε βαθουλώματα με τα δάχτυλα μας στην επιφάνεια τους.


Λαδώνουμε το τηγάνι με λίγο λάδι και τοποθετούμε με προσοχή το ζυμάρι μέσα. Προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας νερό και αμέσως κλείνουμε με το καπάκι. Ψήνουμε για μερικά λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να φουσκώσει η πίτα και ροδίσει το κάτω μέρος της πίτας. Γυρίζουμε την πίτα προσθέτουμε  μισή κουταλιά της σούπας νερό, κλείνουμε αμέσως με το καπάκι και ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα. 



Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να ψήσουμε όλες τις πίτες. 

Αν τις βάλουμε στην κατάψυξη θα πρέπει να έχουν κρυώσει εντελώς και όταν τις βγάλουμε θα πρέπει να τις ξεπαγώσουμε και να τις ζεστάνουμε σε ένα τηγάνι για λίγα λεπτά.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναλογία/Μετατροπή γραμμάρια σε κούπες ή φλιτζάνια

Το cheesecake μου

Panettone με σταφίδες.