Τσιγαράκια (σπανακοπιτάκια)
Τα τσιγαράκια (σιγαρέτα τα έλεγε ο παππούς μου) τα έφτιαχναν οι γυναίκες της περιοχής μου για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.
Ήταν σπανακοπιτάκια νηστίσιμα σε σχήμα τσιγάρου.
Αρέσουν σε μεγάλους και μικρούς και αν την επόμενη μέρα δεν είναι τραγανά αρκεί να τα ψήσουμε για λίγα λεπτά στον φούρνο και τα απολαμβάνουμε και πάλι τραγανά.
Υλικά για περίπου 40 τσιγαράκια:
Για το φύλλο:
500γρ αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις
80ml ή 70γρ ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
1 κουταλάκι αλάτι
250ml νερό περίπου σε θερμοκρασία δωματίου
Για τη γέμιση:
600γρ σπανάκι (το ζυγίζουμε καθαρισμένο)
80ml ή 70γρ ελαιόλαδο
5 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι ή μια κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
15γρ σιμιγδάλι ψιλό
Αλάτι και πιπέρι
Για το άνοιγμα του φύλλου:
Μίγμα κορν φλάουρ και αλεύρι σε ίσες ποσότητες
Για το σχηματισμό τους
2 κουταλάκια περίπου κανέλα
Ελαιόλαδο
Ζύμη:
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι με το λάδι ώσπου να γίνει σαν χώμα (θέλουμε να βραχεί το αλεύρι καλά με το λάδι).
Προσθέτουμε το ξύδι και το νερο και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη αρκετά μαλακή που να μη κολλάει στα χέρια.
Προσθέτουμε το αλάτι και συνεχίζουμε το ζύμωμα για τουλάχιστον 5'.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον μία ώρα.
Γέμιση:
Ζεματίζουμε το σπανάκι σε βραστό νερό για 2' και μετά το τοποθετούμε σε μπολ με κρύο νερό. Το στραγγίζουμε καλα με τα χέρια μας και το ψιλοκόβουμε.
Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια να μαλακώσουν.
Σε ένα μπολ ενώνουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε.
Χωρίζουμε στα 4.
Φύλλο:
Χωρίζουμε τη ζύμη μας στα 4
Παίρνουμε 1 μπαλάκι και με τη βοήθεια του μίγματος κορν φλάουρ και αλευριού ανοίγουμε φύλλο διαμέτρου 60εκ περίπου με λεπτό πλάστη.
Απλώνουμε μπόλικο λάδι και μισό κουταλάκι (εγώ παίρνω περίπου μισό κουταλάκι κανελα στο χέρι μου και το ρίχνω σαν να αλατίζω) κανέλα περίπου σε όλη την επιφάνεια του φύλλου μας.
Χωρίζουμε το φύλλο με μια ρόδα σε 5 λωρίδες κάθετα και σε 2 οριζόντια (θα έχουμε 10 κομμάτια από κάθε φύλλο). Μοιράζουμε το 1/4 της γέμισης μας στην άκρη κάθε κομματιού ζύμης. Ρολάρουμε όλα τα κομμάτια ελαφρά και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30'-35' ή μέχρι να ροδίσουν.
Τρώγονται ζεστά ή κρύα. Την επόμενη μέρα θα έχουν νοτίσει και θα χρειαστεί να τα ξαναβάλουμε στον φούρνο για λίγο.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου