Cinnamon rolls! Gr
Τα cinnamon rolls μας έρχονται από τη Σουηδία.
Αφράτα ψωμάκια με γέμιση κανέλας.
Αξίζει να τα φτιάξουμε στο σπίτι γιατί τα απολαμβάνουμε φρέσκα και φτιαγμένα με αγνά υλικά.
Αλλά και να μας μείνουν την επόμενη μέρα αρκεί να τα βάλουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 15" ή στον φούρνο για 7-8' και θα τα απολαύσουμε αφράτα και ζεστά.
Σε αυτή τη συνταγή εφαρμόζω και την μέθοδο Tangzhong η οποία βοηθά τη ζύμη να είναι αφράτη και να μη μπαγιατεύσει γρήγορα. Ζεσταίνουμε μια μικρή ποσότητα από το αλεύρι της συνταγής με ένα υγρό (συνήθως γάλα αλλά και με νερό γίνεται). Όταν φθάσει τους 65°C ή γίνει σαν μια πάστα το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το χρησιμοποιούμε όπως είναι αφού κρυώσει στην συνταγή μας.
Υλικά για 12 ψωμάκια:
Για το Tangzhong:
120γρ γάλα
35γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη ζύμη
120γρ νερό χλιαρό (35°C)
60γρ ζάχαρη
9γρ ξηρή μαγιά (1 φακελάκι)
300-350γρ αλεύρι για τσουρέκια
165γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 1/4 κουταλάκι αλάτι
90γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Για τη γέμιση κανέλας:
125 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
30γρ μελάσα
90γρ ζάχαρη
1 1/2 - 2 κουταλιές της σούπας κανέλα
2 βανίλιες
Για το γλάσο:
125γρ άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη
1/4 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο
2-3 κουταλιές της σούπας γάλα
1 βανίλια
Φτιάχνουμε το Tangzhong:
Σε μια μικρή κατσαρόλα τοποθετούμε το γάλα και το αλεύρι.
Ανακατεύουμε με έναν αναδευτήρα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να πήξει το μείγμα. Μόλις πήξει κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ένα μπολ τοποθετούμε το νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 5-10'. Θέλουμε να δούμε να αφρίζει και να φουσκώσει η μαγιά. Αν δεν φουσκώσει πετάμε το μείγμα και επαναλαμβάνουμε με άλλη μαγιά.
Στο μπολ του μίξερ τοποθετούμε το κρύο Tangzhong, το αλεύρι, το μείγμα της μαγιάς και τα αυγά. Ζυμώνουμε για 5' σε μέτρια ταχύτητα. Προσθέτουμε το αλάτι και συνεχίζουμε το ζύμωμα για άλλα 5'. Μόλις περάσουν τα 5' προσθέτουμε και το μαλακό βούτυρο σε 3 δόσεις αφήνοντας κάθε φορά να απορροφηθεί από τη ζύμη πριν ρίξουμε το επόμενο κομμάτι.
Αν η ζύμη κολλάει πολύ στα χέρια μας προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι. Θέλουμε μια μαλακή ζύμη που να κολλάει ελαφρώς στα χέρια μας.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ λαδωμένο με λίγο ηλιέλαιο ή οποιοδήποτε ουδέτερο λάδι. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί για 1:30 ώρα.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση κανέλας:
Τοποθετούμε όλα τα υλικά στο μίξερ και τα χτυπάμε στην αρχή σε χαμηλή και στη συνέχεια σε μέτρια ταχύτητα να αναμειχθούν καλά. Αφήνουμε τη γέμιση σε θερμοκρασία περιβάλλοντος γιατί θέλουμε να απλώνεται εύκολα.
Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη και την ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια σε ένα φύλλο 50x30εκ περίπου.
Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση πάνω στη ζύμη αφήνοντας ένα κομμάτι 2εκ περίπου στο πλάτος των 50εκ χωρίς γέμιση για να κολλήσει το ρολό.
Τυλίγουμε σε ρολό από τη μεγάλη πλευρά και "κολλάμε" όσο πιο καλά μπορούμε το ζυμάρι που έχουμε αφήσει χωρίς γέμιση.
Κόβουμε το ρόλο σε 12 κομμάτια με ένα κοφτερό μαχαίρι καθαρίζοντας κάθε φορά το μαχαίρι μας.
Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο πυρέξ (το δικό μου είναι 27x32εκ), τοποθετούμε μέσα τα ρολά και πιέζουμε ελαφρά (όσα χρειάζονται) για να έχουν όλα το ίδιο ύψος. Καλύπτουμε το πυρέξ με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσουν μέχρι να διπλασιαστούν για περίπου 1 ώρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 175°C.
Ψήνουμε τα φουσκωμένα ρολά για 25-27' περίπου.
Ετοιμάζουμε το γλάσο:
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι.
Αναμιγνύουμε το λιωμένο βούτυρο τις 2 κουταλιές γάλα και προσθέτουμε στο μείγμα της ζάχαρης.
Αναμιγνύουμε μέχρι να πετύχουμε μια ελαφριά πάστα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε την άλλη μια κουταλιά γάλα που απομένει.
Αφήνουμε τα ρολά να κρυώσουν για 10' και απλώνουμε το γλάσο επάνω τους.
Τα ρολά τρώγονται ζεστά αλλά αν κρυώσουν μπορούμε να τα ζεστάνουμε για 15" στον φούρνο μικροκυμάτων ή 7-8' στου 175°C στον φούρνο.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου