Οι Δίπλες της μαμάς μου
Θυμάμαι ακόμα και τώρα με τι λαχτάρα μπαίναμε κρυφά στην τραπεζαρία (θησαυροφυλάκιο γλυκών της μαμάς) ο αδερφός μου και εγώ για να "κλέψουμε" δίπλες!!
Η μαμά πάντα έφτιαχνε τεράστιες ποσότητες από αυτά τα λεπτεπίλεπτα γλυκά και τα δώριζε σε φίλους και οικογένεια!
Για μένα η πετυχημένη δίπλα πρέπει να είναι λεπτή σχεδόν διάφανη, τραγανή και λουσμένη με καλό θυμαρίσιο μέλι.
Για αυτή τη συνταγή θα χρειαστούμε μια συσκευή παρασκευής ζυμαρικών. Αυτή η συσκευή θα μας εξασφαλίσει λεπτό και ομοιόμορφο φύλλο.
Υλικά:
5 αυγά μεγάλα
3 βανίλιες
1 κουταλιά της σούπας ούζο
300γρ αλεύρι για τσουρέκια
200γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλάκι αλάτι
Μπολικο ηλιέλαιο και ελαιόλαδο μισό μισό για το τηγάνισμα
1 κιλό ποιοτικό μέλι
1/2 κούπα περίπου νερό
Τριμμένο καρύδι
Ανακατεύουμε τα άλευρα και το αλάτι.
Στο μίξερ χτυπάμε τους κρόκους με το ούζο και μια βανίλια για 15-20' σε δυνατή ταχύτητα να αφρατέψουν.
Μεταφέρουμε το αφράτο μίγμα των κρόκων σε άλλο μπολ και στο μπολ του μίξερ (χωρίς να το πλύνουμε) χτυπάμε και τα ασπράδια με τις δύο βανίλιες σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν, όχι πολύ για να μπορούμε να τα ανακατέψουμε.
Ενώνουμε τους κρόκους με τα ασπράδια ελαφρά.
Ρίχνουμε στο μίγμα το αλεύρι σε 2 δόσεις και ζυμώνουμε στο μίξερ ή στο χέρι μέχρι να πετύχουμε μια πολύ σφιχτή ζύμη.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να ξεκουραστεί για τουλάχιστον μία ώρα.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια. Τη ζύμη που δεν χρησιμοποιούμε τη σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη γιατί στεγνώνει.
Ανοίγουμε τη ζύμη μας με τον πλάστη σε μακρόστενο οβάλ σχήμα που να χωράει σε πλάτος να μπει στην συσκευή για ζυμαρικά.
Περνάμε τη ζύμη από τη συσκευή στο 1. Αν δούμε πως τραβιέται πολύ η ζύμη την ξαναπερνάμε. Θέλουμε πάντα να βγαίνει ομοιόμορφο το φύλλο μας.
Συνεχίζουμε να ανοίγουμε το φύλλο μας κάθε φορά πιο ψιλό.
Εγώ το ανοίγω μέχρι το 7 και η συσκευή μου έχει 9 θέσεις ρύθμισης πάχους.
Αν το φύλλο γίνεται πολύ μακρύ το κόβουμε στη μέση.
Απλώνουμε το φύλλο σε καθαρό τραπέζι και το κόβουμε με το κατάλληλο εργαλείο σε λωρίδες πλάτους 4,5εκ και πλάτους 20εκ περίπου (αν κόβουμε διαγώνια 30εκ από μύτη σε μύτη).
Ζεσταίνουμε αρκετό λάδι σε μια στενή αλλά βαθιά κατσαρόλα (πρέπει να μπορούμε να βυθίσουμε ολόκληρη τη δίπλα μέσα). Το λάδι πρέπει να ζεσταθεί μέχρι τους 180° - 190°C και να κρατηθεί σε αυτή τη θερμοκρασία καθ'όλη τη διάρκεια του τηγανίσματος. Αν δούμε πως ζεσταίνεται πολύ κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά για να πέσει η θερμοκρασία. Καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα θερμόμετρο που θα μας βοηθήσει να ελέγχουμε τη θερμοκρασία γρήγορα.
Στην δική μου κουζίνα αφού ζεστάθηκε στην ιδανική θερμοκρασία το λάδι, το άφησα στο 6 (μέχρι το 12 φθάνει) και μπορώ να πω πως κράτησε το λάδι στη θερμοκρασία που χρειάζεται. Βέβαια χρειάστηκε κάποιες φορές να κατεβάσω την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Βυθίζουμε την άκρη της λωρίδας στο καυτό λάδι και με τη βοήθεια μιας πιρούνας στριφογυρίζουμε τη ζύμη ελαφρά για να πετύχουμε μια δίπλα όχι πολύ σφιχτή. Όταν έχει σκληρύνει πια η ζύμη βγάζουμε τη πιρούνα από τη δίπλα και απλώς την βυθίζουμε στο καυτό λάδι να τηγανισθεί (δεν θέλουμε να ροδίσει πολύ). Όταν πια είναι έτοιμη την ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το πολύ λάδι.
Τις λωρίδες που είναι κομμένες επάνω στο τραπέζι τις σκεπάζουμε με καθαρές πετσέτες όσο περιμένουν γιατί στεγνώνουν εύκολα.
Σιρόπι:
Σε μια στενή και βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μέλι ελαφρά με λίγο νεράκι.
Βουτάμε τις δίπλες για λίγα δευτερόλεπτα στο ζεστό μέλι. Στραγγίζουμε σηκώνοντας τες με μια τρυπητή κουτάλα και μεταφέρουμε σε πιατέλα.
Αν δούμε πως το μέλι στεγνώνει πολύ προσθέτουμε λίγο νερό στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
Πασπαλίζουμε με μπόλικο τριμμένο καρύδι.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου