Ντόντλιες, αρβανίτικα μακαρόνια GR
Ακόμα θυμάμαι τη μαμά μου να πλάθει μακαρόνια πάνω στο τραπέζι της κουζίνας και τη γιαγιά μου να καίει το βούτυρο και να το ρίχνει πάνω τους.
Η γεύση τους έχει αποτυπωθεί στους γευστικούς μου κάλυκες και κάθε φορά που τα γεύομαι τα απολαμβάνω και γυρίζω πίσω στα παιδικά μου χρόνια.
Μπορεί να είναι τα πιο απλά μακαρόνια που υπάρχουν αλλά για μένα είναι τα καλύτερα του κόσμου.
Φτιάχνονται σε κάθε σπίτι με αρβανίτικες ρίζες τις απόκριες και γεμίζουν όσους τα γεύονται με νοστιμιά και αναμνήσεις!
Η μαμά μου τα έπλαθε ένα ένα αλλά εγώ για οικονομία χρόνου τα κόβω σαν λιγκουίνι και τα πλάθω λίγο για να γίνουν στρογγυλά.
Υλικά για 4 μερίδες
630γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
380ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουταλάκι αλάτι
Μπόλικο ποιοτικό βούτυρο κατά προτίμηση γάλακτος
Μυζήθρα ξηρή τριμμένη
Στο μπολ του μίξερ τοποθετούμε το αλεύρι, το αλάτι και τα 2/3 του νερού. Ζυμώνουμε με τον γάντζο και προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται για να πετύχουμε μια μαλακή ζύμη που να μη κολλάει στα χέρια. Ζυμώνουμε για 5'.
Το ζύμωμα μπορεί να γίνει με μίξερ αλλά και με τα χέρια.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια.
Οποιοδήποτε κομμάτι ζύμης δεν χρησιμοποιούμε αλλά και τα έτοιμα μακαρόνια τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας για να μην στεγνώσουν.
Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι μέχρι να πετύχουμε ένα φύλλο περίπου 4mm.
Αλευρώνουμε καλά το φύλλο μας και το ρολάρουμε με βάση την πλατιά πλευρά.
Μεταφέρουμε το ρολό σε ένα ξύλο κοπής και κόβουμε φέτες πάχους περίπου 8-9mm. Ανοίγουμε όλες τις φέτες για να μην κολλήσουν. Παίρνουμε μια λωρίδα, αφαιρούμε όσο πιο πολύ αλεύρι μπορούμε και την πλάθουμε ώστε να την κάνουμε ένα ομοιόμορφο κορδόνι πάχους 5-6mm περίπου. Αν είναι πολύ μεγάλο για να το χειριστούμε κόβουμε το κορδόνι στα δύο. Εγώ φτιάχνω μακαρόνια μήκους περίπου 20 - 25εκ.
Τοποθετούμε τα έτοιμα μακαρόνια σε ένα ταψί, τα πασπαλίζουμε με μπόλικο αλεύρι και τα ανακατεύουμε ελαφρά για να πάει παντού και να μη κολλήσουν.
Βάζουμε μπόλικο νερό να βράσει σε μεγάλη κατσαρόλα. Όταν βράσει προσθέτουμε μια τσιμπιά αλάτι και ρίχνουμε μέσα τα μισά μακαρόνια (που έχουμε τινάξει λίγο για να φύγει το πολύ αλεύρι). Ανακατεύουμε κατά διαστήματα για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
Παράλληλα λιώνουμε αρκετό βούτυρο (εγώ λιώνω 100γρ) σε ένα κατσαρολάκι.
Αφήνουμε τα μακαρόνια να βράσουν για 3-5' (οι μαμάδες μας τα άφηναν πολύ περισσότερο αλλά νομίζω πως τα 5' είναι αρκετά).
Βγάζουμε τα ζυμαρικά με τρυπητή κουτάλα και τα απλώνουμε σε μια πιατέλα. Τα πασπαλίζουμε με μπόλικη ξηρή μυζήθρα και τα περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο.
Κάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα μακαρόνια και τα απλώνουμε σε άλλη πιατέλα.
Καλή όρεξη!!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου