Focaccia GR
Τραγανή απ'έξω και αφράτη μέσα η φοκάτσια αυτή είναι τέλεια!
Την έχω ψήσει:
1) Σε πυρέξ 24x32cm και βγήκε ένα πολύ αφράτο καρβέλι.
2) Σε μεγάλο ταψί και είναι πολύ αφράτη. Την απολαύσαμε με το ντιπ.
3) Σε δύο πυρέξ όπου στο ένα έψησα τη φοκάτσια και στο άλλο πρόσθεσα φέτα και έγινε πεντανόστιμο τυρόψωμο.
Είναι μια εύκολη συνταγή και το μυστικό της επιτυχίας της είναι το πολύ καλό ζύμωμα, γι'αυτό και είναι καλό αν έχουμε να τη ζυμώνουμε στο μίξερ αλλά γίνεται και στο χέρι.
Θα πρέπει να ξεκινήσουμε με το προζύμι από την προηγούμενη μέρα μιας και θα πρέπει να ωριμάσει για τουλάχιστον 24 ώρες.
Υλικά για το προζύμι:
250γρ αλεύρι δυνατό ή για πίτσα
250γρ νερό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
7-8γρ (1 φακελάκι) ξηρή μαγιά στιγμής
Για τη ζύμη:
375γρ αλεύρι δυνατό ή για πίτσα
215γρ νερό χλιαρό
1 κουταλάκι μέλι
50γρ λάδι
1 1/2 κουταλάκι αλάτι, (14γρ)
5-6 κλαράκια δεντρολίβανο
Ανθός αλατιού
30γρ λάδι
20γρ νερό
Ντιπ:
50ml ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλάκι κρέμα μπαλσάμικου
Λίγο αλάτι
Για τυρόψωμο: 100γρ τριμμένη φέτα
Για το προζύμι:
Ανακατεύουμε το αλεύρι, το νερό και τη μαγιά σε ένα μπολ ή σε ένα σακουλάκι τροφίμων με ζιπ μεγάλο.
Αφήνουμε το προζύμι σκεπασμένο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 1-2 ώρες και μετά τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 24 ώρες.
Την επόμενη μέρα βγάζουμε το προζύμι και το αφήνουμε για 1 ώρα να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το προζύμι, το μέλι, το αλάτι, το λάδι και το νερό. Ζυμώνουμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για περίπου 7-10' μέχρι να ξεκολλήσει η ζύμη από τα τοιχώματα του μίξερ (κατά τη διάρκεια του ζυμώματος) και να γίνει λεία. Η ζύμη αυτή είναι πολύ μαλακή. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα. Βρέχουμε το ένα μας χέρι και διπλώνουμε τη ζύμη (4 διπλώματα) τραβώντας τη χωρίς να την κόψουμε. Ξεκουράζουμε τη ζύμη για μισή ώρα και την ξανά διπλώνουμε με βρεγμένο χέρι. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Συνολικά θα αφήσουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 2 ώρες.
Λαδώνουμε το/τα ταψιά που θα χρησιμοποιήσουμε και του/τους τοποθετούμε λαδόκολλα. Λαδώνουμε και πάνω από τη λαδόκολλα.
Απλώνουμε τη ζύμη στο ταψί ή σε 2 ταψιά αν θέλουμε να κάνουμε και τυρόψωμο.
Σκεπάζουμε το/τα ταψιά με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 1/2 έως 2 ώρες.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λάδι, και το νερό.
"Λαδώνουμε" τα χέρια μας και πατάμε τη ζύμη με τα δάχτυλα ελαφρά χωρίς να σχίσουμε ή να τρυπάμε τη ζύμη. Απλώνουμε το υπόλοιπο λάδι στην επιφάνεια.
Για τη focaccia ρίχνουμε λίγο ανθό αλατιού και μερικά φουντακια δεντρολίβανο.
Για το τυρόψωμο απλώνουμε το τυρί σε όλη την επιφάνεια.
Αν φτιάχνουμε μια focaccia και ένα τυρόψωμο χρησιμοποιούμε τη μισή ποσότητα φέτας.
Ψήνουμε για 20-25' ή μέχρι να ροδίσει.
Βγάζουμε τη focaccia από τον φούρνο την αφήνουμε 5' στο ταψι και μετά τη μεταφέρουμε σε σχάρα για να κρυώσει. Αν δεν το κάνουμε αυτό το κάτω μέρος του ψωμιού θα υγρανθεί και δεν θα είναι τραγανό.
Για το ντιπ:
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε ελαφρά το λάδι και το σκόρδο για 3-4'. Αφήνουμε να κρυώσει το λάδι με το σκόρδο μέσα.
Προσθέτουμε το ξύδι και λίγο αλάτι και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε σε ένα μικρό πιατάκι μαζί με τη ζέστη focaccia.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου