Ψωμάκι Ανδαλουσιανό Mollete



Στην Ελλάδα πιστεύουμε πως οι Ισπανοί τρώνε Churros για πρωινό όμως κάνουμε λάθος.

Το πιο τυπικό πρωινό για τους Ισπανούς είναι ψωμί με λάδι και τομάτα. Φυσικά πολλοί βάζουν επάνω jamón και τυρί αλλά το πιο σύνηθες είναι ψωμί, λάδι και τομάτα.

Στην Ανδαλουσία προτιμούν αυτό το πρωινό με το δικό τους ψωμάκι το mollete που είναι ένα στρογγυλό μαλακό ψωμάκι κομμένο στη μέση και ελαφρά φρυγανισμένο. Πολλές φορές βάζουν επάνω λάδι αρωματισμένο με σκόρδο και τομάτα φρέσκια τριμμένη ή ακόμα και σαλμορέχο.

Στο σπίτι μας αγαπάμε πολύ αυτό το πρωινό γι'αυτό και αποφάσισα να φτιάξω molletes. Όλοι μας το προτιμούμε σχεδόν κάθε πρωί!!

Είναι ένα υγιεινό πρωινό αλλά και πολύ νόστιμο. Φαίνεται απλό αλλά σε κερδίζει με τη γεύση του.

Η παρασκευή του ψωμιού είναι απλή και πρέπει να θυμόμαστε πως δεν πρέπει να πάρει χρώμα.

Τα φυλάμε σε σακουλάκι ερμητικά κλειστό στο ψυγείο για πολλές εβδομάδες. 

Για να ετοιμάσουμε το πρωινό μας θα πρέπει να κόψουμε το ψωμάκι  οριζόντια στη μέση και οπωσδήποτε να το φρυγανίσουμε! Όταν φρυγανιστεί θα ρίξουμε πάνω του λίγο λάδι, λίγη τριμμένη τομάτα και λίγο αλάτι.



Μια tostada όπως ονομάζουν οι Ισπανοί αυτού του είδους το πρωινό συνδυάζεται τέλεια με ζεστό καφέ η και ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκαλιού.




Υλικά για 10 molletes:


500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

320ml χλιαρό νερό 

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

5γρ ξηρή μαγιά


Λιώνουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και την αφήνουμε για 5' να ενεργοποιηθεί.

Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι και τα ανακατεύουμε.

Ενώνουμε τα δύο μείγματα και ζυμώνουμε στο μίξερ ή στο χέρι για 5', να γίνει η ζύμη μαλακή και να κολλάει  ελαφρά.

Αφήνουμε τη ζύμη σε ένα μπολ που έχουμε πασπαλίσει με λίγο αλεύρι να φουσκώσει για μια ώρα περίπου.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 μπαλάκια και τα αφήνουμε για 10' σκεπασμένα για να χαλαρώσει η ζύμη.


Με τα χέρια μας πατάμε τα μπαλάκια μέχρι να πετύχουμε οβάλ πίτες. Στρώνουμε δυο ταψιά με λαδόκολλες. Αλευρώνουμε ελαφρά τις λαδόκολλες και τοποθετούμε τα ψωμάκια επάνω. Αλευρώνουμε ελαφρά και τα ψωμάκια. Τα σκεπάζουμε με λαδόκολλα και πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για μια ώρα. Εγώ ψήνω τα ψωμάκια σε πλάκες ψησίματος αλλά και σε απλά ταψιά ψήνονται καλά.


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C στον αέρα και τοποθετούμε  μέσα ένα μπολ με νερό για να υπάρχει υγρασία που βοηθά πολύ να ψηθούν σωστά τα ψωμάκια.

Τοποθετούμε τα φουσκωμένα ψωμάκια στο φούρνο και τα ραντίζουμε με λίγο νερό. Ψήνουμε για ακριβώς 10'. Δεν θέλουμε να ροδίσουν τα ψωμάκια μας.

Βγάζουμε τα ψωμάκια από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.




 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναλογία/Μετατροπή γραμμάρια σε κούπες ή φλιτζάνια

Το cheesecake μου

Panettone με σταφίδες.