Carrot cake GR
Το carrot cake είναι σχεδόν μια ολοκληρωμένη τούρτα με αυτό το πλούσιο γλάσο που έχει!
Εκτός από καρότα περιέχει πολλά δαμάσκηνα και σταφίδες που το κάνουν να είναι ένα "υγρό" κέικ χωρίς να είναι σιροπιασμένο.
Υλικά:
470γρ καρότα τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη
3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
500γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
1/4 κουταλάκι μπαχάρι τριμμένο
1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι σόδα
4 μεγάλα αυγά
1 κούπα (240ml) ελαιόλαδο
1 1/2 κούπα ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας κονιάκ
3/4 κούπας δαμάσκηνα ξερά κομμένα σε μικρά κομμάτια
1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
3/4 κούπας σταφίδες
Κρέμα:
600γρ τυρί κρέμα Philadelphia
125γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 κούπες ζάχαρη άχνη
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Λαδώνουμε τρία ταψακια διαμέτρου 20εκ ή ένα ταψί 30 εκατοστών και τοποθετούμε στη βάση τους μια λαδόκολλα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στον αέρα στους 180°C.
Ανακατεύουμε τα τριμμένα καρότα με το χυμό λεμονιού.
Στο μπολ του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με την κανέλα, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και τη σόδα.
Προσθέτουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και το κονιάκ.
Ανακατεύουμε με το Κ του μίξερ ελαφρά.
Προσθέτουμε τα καρότα και ανακατεύουμε πάλι ελαφρά για 1-2'.
Εκτός μίξερ ανακατεύουμε τα δαμάσκηνα, τα καρύδια και τις σταφίδες.
Αδειάζουμε το μίγμα στο ταψί ή στα τρία ταψακια και ψήνουμε για 55' στη μεσαία σχάρα για το μεγάλο ταψιά ή 25-30' για τα μικρά ταψακια.
Για να είμαστε σίγουροι βυθίζουμε ένα ξύλινο σουβλάκι στο κέντρο του κέικ και αν βγει καθαρό το κέικ μας είναι ψημένο. Αν έχει ζύμη επάνω του συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5'.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 5' και μετά το αναποδογυρίζουμε σε μια σχάρα. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Κρέμα:
Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και το ξύσμα και χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά και να αφρατέψουν.
Για το κέικ διαμέτρου 30εκ: Κόβουμε το κέικ στη μέση οριζοντίως και ενώνουμε τα δύο μέρη με τη μισή ποσότητα της κρέμας (εγώ βάζω λίγο λιγότερη από τη μισή) και τέλος απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα από πάνω.
Για τα μικρά κέικ διαμέτρου 20εκ: κόβουμε την πάνω πλευρά των κέικ με ένα πριονωτό μαχαίρι ώστε να δημιουργήσουμε μια επίπεδη επιφάνεια.
Απλώνουμε λίγη από την κρέμα μας σε μια πιατέλα και τοποθετούμε το πρώτο μας κέικ με το κομμένο μέρος προς τα πάνω. Απλώνουμε πάνω του το ένα τρίτο από την κρέμα.
Συνεχίζουμε έτσι και με τα άλλα δύο κέικ προσέχοντας να τα τοποθετούμε έτσι ώστε να είναι ίσια η τούρτα μας. Απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα πάνω και στο πλάι της τούρτας (κρατάμε λίγο παραπάνω κρέμα για να καλύψουμε όλο το κέικ καλά).
Γαρνίρουμε με τριμμένο καρότο σχηματίζοντας ένα καρότο πάνω στην τούρτα και λίγο μαϊντανό για τα φύλλα του.
Καταπληκτική συνταγή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγγυημένη επιτυχία.
Ευκαιρία να δώσεις στα παιδιά να φάνε τροφές που υπό άλλες συνθήκες αρνούνται να δοκιμάσουν.