Κουραμπιέδες της μανούλας μου GR




Οι κουραμπιέδες της μανούλας μου είναι οι πιο αφράτοι και μυρωδάτοι!
Τα αμύγδαλα τραγανά και το άρωμα της βανίλιας διακριτικό.
Πολύ σημαντικό βήμα για την επιτυχία τους είναι το σωστό χτύπημα του βουτύρου. Πρέπει να χτυπηθεί για 15 λεπτά και να αφρατέψει σαν σαντιγί.
Επίσης σημαντικό βήμα είναι το σωστό ανακάτεμα του αλευριού στο βούτυρο. Πρέπει να γίνει πολύ ελαφρά για να μείνει η ζύμη αφράτη.
Τα αμύγδαλα τα κόβω στο χέρι για να πετύχω μεγάλα κομμάτια.
Χρησιμοποιώ αμύγδαλα με τη φλούδα τους ή ασπρισμένα. Τα καβουρδίζω με λίγο βούτυρο και γίνονται αρωματικά.
Οι κουραμπιέδες πρέπει να ροδίσουν για να έχουν το σωστό δάγκωμα.

Με αυτή τη συνταγή θα μας βγουν περίπου 130 - 140 μικροί κουραμπιέδες.


Υλικά:

750γρ βούτυρο καλής ποιότητας σε θερμοκρασία δωματίου
950γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
4 βανίλιες
Μια πρέζα αλάτι

300γρ αμύγδαλα σε χοντρά κομμάτια
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

800γρ άχνη ζάχαρη


Σε ένα μεγάλο τηγάνι λιώνουμε τις δύο κουταλιές βούτυρο και σοτάρουμε τα αμύγδαλα σε μέτρια φωτιά με πολύ προσοχή και ανακατεύοντας συνεχώς για να μην καούν. Θέλουμε να πάρουν λίγο χρώμα. Τοποθετούμε τα ψημένα αμύγδαλα πάνω σε χαρτί κουζίνας και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν ξεκινήσουμε  με τη ζύμη.


Ζύμη:
Χτυπάμε το βούτυρο με τις 3 κουταλιές άχνη, τις βανίλιες και το αλάτι σε δυνατή ταχύτητα στο μίξερ για 15' να αφρατέψουν σαν σαντιγί.



Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ.

Εκτός μίξερ ανακατεύουμε πολύ ελαφρά το αλεύρι προσθέτοντας το σε 4 δόσεις και ανακατεύουμε στην αρχή με μια μαριζ και μετά με το χέρι ώστε απλά να βραχεί το αλεύρι με το βούτυρο. Δε πατάμε τη ζύμη, ανακατεύουμε με ανοδικές κινήσεις.
Θα πάρει περίπου 950γρ και θα πρέπει να μη νιώθουμε το βούτυρο, να έχει γίνει πια ελαφριά ζύμη. Μη περιμένετε να ξεκολλήσει η ζύμη από το χέρι που ζυμώνει. Με το άλλο χέρι θα δούμε αν πλάθεται η ζύμη.
Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε ελαφρά να πάνε παντού.



Πλάθουμε μπαλάκια 15γρ χωρίς να τα πατάμε πολύ τη ζύμη.  Στο κέντρο κάνουμε ένα μικρό βαθούλωμα με το δάχτυλο μας. 
Τοποθετούμε τα μπαλάκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20' περίπου ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Βγάζουμε τους κουραμπιέδες από τον φούρνο και τους αφήνουμε να κρυώσουν.
Απλώνουμε σε ένα μεγάλο ταψί ένα παχύ στρώμα άχνης ζάχαρης με τη βοήθεια ενός κόσκινου, τοποθετούμε επάνω τους κρύους κουραμπιέδες και τους αχνίζουμε με μπόλικη άχνη ζάχαρη (είναι σημαντικό να τοποθετήσουμε όλους τους κουραμπιέδες πάνω στην άχνη για να πάρουν ζάχαρη και από κάτω).

Οι κουραμπιέδες θα είναι έτοιμοι μετά από τουλάχιστον 5 ώρες που θα έχουν κρυώσει.






 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναλογία/Μετατροπή γραμμάρια σε κούπες ή φλιτζάνια

Το cheesecake μου

Panettone με σταφίδες.