Κανελόνια με χοιρινό κιμά και μανιτάρια GR
Το γνωστό μας ζυμαρικό ψημένο με άλλο τρόπο.
Ιδανικό για ορεκτικό η ακόμα και για κυρίως πιάτο.
Υλικά:
400γρ κανελόνια
Κιμάς και τα μπαχαρικά του:
500γρ χοιρινό κιμά
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
1/4 κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη
1/4 κουταλάκι του του γλυκού πιπέρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
1/2 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο καυτερό
1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού κρεμμύδι σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού βασιλικό ξερό
1 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
1 κουταλάκι του γλυκού μαϊντανό ξερό
1/4 κουταλάκι μαραθόσπορο τριμμένο
Για το μαγείρεμα του κιμά:
1/4 κούπας ελαιόλαδο
1 πράσο μεγάλο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
50ml λευκό κρασί
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
1/2 κούπα νερό
500γρ μανιτάρια κομμένα σε μικρούς κύβους
250γρ ανθότυρο
90γρ παρμεζάνα τριμμένη
Αλάτι και πιπέρι
Μπεσαμέλ:
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κούπες γάλα
Αλάτι και πιπέρι
200ml κρέμα γάλακτος
Τριμμένη παρμεζάνα
8 ώρες τουλάχιστον πριν να ξεκινήσουμε το μαγείρεμα ζυμώνουμε τον κιμά με όλα τα μπαχαρικά του και αφήνουμε το μίγμα στο ψυγείο για 8 ή και περισσότερες ώρες.
Για να μαγειρέψουμε τον κιμά: σοτάρουμε το πράσο σε μέτρια φωτιά και όταν έχει μαραθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά ακόμα.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί εντελώς.
Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να ροδίσει. Προς το τέλος προσθέτουμε το πελτέ και τον αφήνουμε να τηγανιστεί και αυτός. Τέλος ρίχνουμε το νερό, κλείνουμε την κατσαρόλα και σιγοβραζουμε το φαγητό για 15'.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μείνει το φαγητό μας με λίγα υγρά.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο το μίγμα και προσθέτουμε τα τυριά, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Μπεσαμέλ:
Σοτάρουμε το αλεύρι στο βούτυρο και όταν ροδίσει λίγο ρίχνουμε σιγά, σιγά το γάλα ανακατεύοντας με ένα σύρμα.
Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί η μπεσαμέλ και αλατοπιπερώνουμε.
Βράζουμε τα κανελόνια για 5', τα σουρώνουμε και τους προσθέτουμε λάδι για να μη κολλήσουν. Τα κόβουμε στη μέση με ένα ψαλίδι.
Σε ένα πυρέξ που να χωράει τα κανελόνια (29x18cm είναι το δικό μου) απλώνουμε λίγη από την μπεσαμέλ.
Με τη βοήθεια ενός κορνέ γεμίζουμε με το μίγμα του κιμά κατά 3/4 τα κανελόνια και τα τοποθετούμε ένα ένα κάθετα πάνω στη μπεσαμέλ. Γεμίζουμε όλο το πυρέξ. Είναι σημαντικό να είναι σχεδόν ασφυκτικά γεμάτο το πυρέξ με τα κανελόνια γιατί έτσι θα κρατήσουν την υγρασία τους και δεν θα ξεραθούν.
Πάνω από τα ζυμαρικά απλώνουμε την υπόλοιπη μπεσαμέλ προσπαθώντας να την κάνουμε να πάει και μέσα στα ζυμαρικά.
Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος ανάμεσα στα κανελόνια.
Πασπαλίζουμε με τη τριμμένη παρμεζάνα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30' περίπου στον αέρα και για 5' στο Γκρίλ για να ροδίσουν.
Αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει για 5' εκτός φούρνου και σερβίρουμε.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου