Japanese pancakes GR


 Τα Ιαπονικά pancakes τα έκανα για πρώτη φορά πολύ πρόσφατα όταν φιλοξενήσαμε τον ανιψιό μου Θαλή στο σπίτι μας. Όταν έρχεται ο Θαλής πάντα μου ζητά για πρωινό κρέπες αλλά αυτή τη φορά του κάναμε έκπληξη και του προσφέραμε αυτά τα πολύ αφράτα pancakes και του άρεσαν πολύ. Μου ζήτησε μάλιστα να ανεβάσω τη συνταγή για να την έχει και εκείνος!! 

Είναι πολύ εύκολα να φτιαχτούν αρκεί να προσέξουμε στην ανάμιξη της μαρέγκας στο μίγμα.

Θα πρέπει να καταναλωθούν αμέσως γιατί ξεφουσκώνουν πολύ γρήγορα όπως τα σουφλέ.


Υλικά:

6 αυγά μεγάλα 

65γρ γάλα πλήρες 

1 πρέζα αλάτι

1 βανίλια

95γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

1,5 κουταλάκι baking powder 

1/2 κουταλάκι κρεμόριο

85γρ ζάχαρη κρυσταλλική

4 κουταλιές σπορέλαιο για το ψήσιμο

Λίγο νερό για το ψήσιμο 


Για το σερβίρισμα:

Φρούτα της αρεσκείας μας (μπανάνες, φράουλες, μύρτιλα πάνε πολύ)

Maple Syrup, σιρόπι αγαύης ή μέλι

Άχνη ζάχαρη

 

Χωρίζουμε τα αυγά και κρατάμε τα ασπράδια στο ψυγείο για να είναι κρύα.

Στους κρόκους προσθέτουμε το γάλα, τη βανίλια, το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε στο αλεύρι το baking powder. Κοσκινίζουμε το αλεύρι  στο μίγμα των κρόκων. Ανακατεύουμε ελαφρά. Θέλουμε μόνο να ανακατευτούν τα υλικά και όχι να ενεργοποιήσουμε τη γλουτένη.

Χτυπάμε τα ασπράδια με το κρεμόριο με μίξερ μέχρι να σχηματιστεί μαρέγκα. Προσθέτουμε σε 2-3 δόσεις τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πετύχουμε μαρέγκα ελαφρά σφικτή. Δεν θέλουμε να σφίξει πολύ η μαρέγκα μας γιατί δεν θα ανακατεύεται εύκολα με το υπόλοιπο μίγμα.

Ανακατεύουμε 2-3 κουταλιές από τη μαρέγκα με το μίγμα των κρόκων-αλευριού. Αφού μαλακώσει λίγο το μίγμα προσθέτουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύουμε με προσοχή αυτή τη φορά και με ανοδικές κινήσεις για να μην ξεφουσκωσουμε τη μαρέγκα.



Θερμαίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι με καπάκι σε μέτρια θερμοκρασία.

Με ένα πινέλο απλώνουμε λίγο λάδι στο τηγάνι και τοποθετούμε περίπου 2 κουταλιές της σούπας από τη ζύμη για κάθε pancake. Προτιμώ να ψήνω 1, το πολύ 2 pancakes τη φορά για να μπορώ να τα χειρίζομαι καλύτερα. Τοποθετούμε το καπάκι και ψήνουμε για 2'.

Προσθέτουμε μια κουταλιά ακόμα ζύμη πάνω από κάθε pancake προσθέτουμε περίπου 2 κουταλιές της σούπας νερό στο τηγάνι κλείνουμε με το καπάκι και ψήνουμε για 1' ακόμα. Με μια σπάτουλα γυρνάμε τα pancakes, προσθέτουμε πάλι λίγο νερό και ψήνουμε για 2-3'.


Σερβίρουμε αμέσως γιατί πέφτουν καθώς κρυώνουν τα pancakes.

Τα συνοδεύουμε με τα φρούτα και το maple syrup η την άχνη ζάχαρη.







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναλογία/Μετατροπή γραμμάρια σε κούπες ή φλιτζάνια

Το cheesecake μου

Panettone με σταφίδες.