Πίτσα GR

 


Από τότε που ασχολήθηκα με τη μαγειρική έφτιαχνα και τη δική μου πίτσα αλλά ποτέ δεν μου έβγαινε τόσο καλή όσο η αγοραστή παρόλο που τα υλικά μου ήταν πολύ καλα! 

Με τον καιρό κατάλαβα τα λάθη μου και τη διόρθωσα πολύ. Τώρα είμαι πολύ ευχαριστημένη με τη πίτσα μου και μπορώ να πω πως είναι πολύ πιο εύκολο να φτιάξεις μια ποιοτική πίτσα απ' όσο νόμιζα.

Τα λάθη που έκανα στην αρχή ήταν:

1) χαμηλή θερμοκρασία 180 - 200. Η πίτσα θέλει δυνατό φούρνο να ψηθεί γρήγορα το ζυμάρι και να λιώσει το τυρί. Επίσης η πίστα πρέπει να πέσει σε καυτό ταψί ή ακόμα καλύτερα σε μια πέτρα ψησίματος την οποία και προτείνω γιατί πυρώνει καλά και κάνει τη ζύμη να ψηθεί γρήγορα και να γίνει τραγανή.

2) πολύ μεγάλη πίτσα: ήθελα να κάνω μια μεγάλη πίστα για να φάει όλη η οικογένεια, έτσι έβαζα πολύ ζυμάρι σε μια λαμαρίνα και πολλά υλικά από πάνω. Αποτέλεσμα το ζυμάρι δεν ψηνόταν αρκετά και τα τυριά καίγονταν.

3) πολύ σάλτσα ντομάτας και λάθος σάλτσα ντομάτας! Η πολύ σάλτσα νότιζει πολύ το ζυμάρι, δεν το αφήνει να ψηθεί και δεν είναι ευχάριστη στη γεύση.  Επίσης η σάλτσα ντομάτας για τη πίτσα πρέπει να είναι στεγνή και με πολύ λίγο λάδι.

4) πολύ τυρί και γενικά πολλά υλικά. Το πολύ τυρί δεν είναι ευχάριστο! 125γρ μοτσαρέλα σε μια μέτρια πίτσα είναι υπέρ αρκετό. Για μένα μια καλή πίτσα μαργαρίτα ή το πολύ πολύ με λίγα κομμάτια πεπερόνι είναι η τέλεια γεύση!!

5) λάθος ζύμη. Έφτιαχνα μια ζύμη ψωμιού την οποία άνοιγα με τον πλάστη. Η ζύμη για τη πίτσα πρέπει να είναι πολύ μαλακή και να ανοίγει με τα χέρια. Απαλή, να κολλάει στα χέρια αλλιώς δεν θα γίνει αφράτη.

Η συνταγή για τη τέλεια πίτσα μαργαρίτα λοιπόν:

1 κομμάτι από τη ζύμη για πίτσα 

125γρ φρέσκια μοτσαρέλα 

2 κουταλιές σάλτσα ντομάτας 

Και βέβαια αν θέλουμε προσθέτουμε οποίο υλικό μας αρέσει.


Σάλτσα για πίτσα:

Για περίπου 7 πίτσες 

Υλικά:

500γρ τριμμένη ντομάτα φρέσκια η από κονσέρβα

1 κουταλιά της σούπας πελτέ

2 κουταλιές της σούπας λάδι 

1/2 κουταλάκι ζάχαρη 

1 κουταλιά της σούπας ρίγανη 

Αλάτι και πιπέρι 


Ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε τη ντομάτα και όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Βράζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μείνει πηχτή σχεδόν σαν πελτές.


Ζύμη για 5 μέτριες πίτσες:

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι για πίτσα (τύπου 00) μπορεί να χρειαστεί και πολύ λίγο ακόμα

1 φακελάκι ξηρή μαγιά 8-9γρ

20γρ ζάχαρη

20γρ αλάτι

60ml ελαιόλαδο

610 ml νερό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα στερεά υλικά (αλεύρι, ζάχαρη, αλάτι, μαγιά) προσπαθώντας να μην έρθουν για για πολύ ώρα σε επαφή το αλάτι και η μαγιά γιατί το αλάτι τη καταστρέφει. 

Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε για 6-7'. Προσθέτουμε το λάδι και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 3' ακόμα. Αν κολλάει πολύ προσθέτουμε πολύ λίγο αλεύρι (1- 2 κουταλιές). Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο (αμέσως). Θα  αφήσουμε εκεί τη ζύμη το λιγότερο για 24 ώρες έως 5 ημέρες. 


Μετά από τουλάχιστον 24 ώρες και 2 ώρες περίπου πριν να ψήσουμε τις πίτσες βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε σε 5 κομμάτια των 345γρ περίπου το κάθε ένα.

Αν δεν τη χρησιμοποιήσουμε όλη μπορούμε να τη φυλάξουμε στην κατάψυξη για μήνες. Όταν τη χρειαστούμε θα την αποψύξουμε για κάποιες ώρες και θα τη χρησιμοποιήσουμε κανονικά όπως στη συνέχεια.

Τα φορμάρουμε σε μπαλάκια και τα βάζουμε σε ένα  βαθύ ταψί πασπαλισμένο με αλεύρι. Αφήνουμε αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν. Τα πασπαλίζουμε με αλεύρι και τα σκεπάζουμε με μεμβράνη. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 2 ώρες. 

Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 250°C ή στο maximum του φούρνου μας με τη πέτρα ψησίματος μέσα ή ένα ταψί ρηχό για 30'.

Ανοίγουμε τη ζύμη με τα χέρια με προσοχή να σπάσουμε τις λιγότερες φουσκάλες που έχουν δημιουργηθεί κατά το φούσκωμα επάνω σε ένα φουρνόξυλο ή ένα ταψί που να μας βολεύει να φουρνίσουμε. Αν χρειαστεί αλευρώνουμε ελαφρά για να μη κολλήσει. Θα πρέπει να γίνει ένας κύκλος περίπου 30-35εκ. 

Απλώνουμε επάνω της 2 κουταλιές από τη σάλτσα.

Σπάμε με τα χέρια μας 125γρ μοτσαρέλα. 


Μεταφέρουμε τη πίτσα μας στην καυτή πέτρα η το ταψί και ψήνουμε για περίπου 10-12' ή και λίγο περισσότερο αν τη ψήσουμε σε ταψί.

Απολαμβάνουμε την πιο νόστιμη πίτσα που έχουμε δοκιμάσει ποτέ!!

 





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναλογία/Μετατροπή γραμμάρια σε κούπες ή φλιτζάνια

Το cheesecake μου

Panettone με σταφίδες.