Γλυκό κεράσι GR
Είναι δικαίως το πιο αγαπημένο γλυκό του κουταλιού στην Ελλάδα.
Υπέροχο με παγωτό ή γιαούρτι ή και μόνο του!
Είναι από τα λίγα γλυκά που φτιάχνω κάθε χρόνο και βέβαια δεν ξεχνώ το tip της μανούλας μου, να κουνάω την κατσαρόλα καθώς κρυώνει για να γεμίζουν τα κεράσια με σιρόπι.
Υλικά:
2 κιλά κεράσια μεγάλα ώριμα και σφιχτά.
1 κιλό ζάχαρη (αφαιρώ 2 κουταλιές για να προσθέσω τη γλυκόζη)
1/2 κούπα νερό
2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη
Χυμός από ένα λεμόνι
2 βανίλιες
Πλένουμε τα κεράσια και αφαιρούμε τα κουκούτσια.
Τα τοποθετούμε σε μεγάλη κατσαρόλα (γιατί αφρίζει πολύ το γλυκό) εναλλάξ μαζί με τη ζάχαρη. Ρίχνουμε το νερό και τα αφήνουμε στο ψυγείο για μία νύχτα ή για 8 ώρες.
Προσθέτουμε τη γλυκόζη, αφήνουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε με προσοχή να μη χαλάσουμε τα κεράσια ώστε να λιώσει ομοιόμορφα η ζάχαρη.
Αφού πάρει βράση προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε το γλυκό σε μέτρια φωτιά για τουλάχιστον 20- 25' περίπου, να δέσει. Με το ειδικό θερμόμετρο θα πρέπει να φτάσει τους 105°C.
Αν δεν έχουμε θερμόμετρο θα πρέπει να σταματάμε ανά 10' να τοποθετούμε το γλυκό σε ένα παγωμένο πιάτο και να το αφήνουμε λίγο στο ψυγείο για να δούμε αν είμαστε ικανοποιημένοι με τη σύσταση του σιροπιού.
Στο τέλος ξαφρίζουμε καλά το γλυκό.
Προσθέτουμε τις βανίλιες.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει σιγά σιγά και κουνάμε τη κατσαρόλα κατά διαστήματα για να γεμίζουν τα κεράσια με σιρόπι.
Γεμίζουμε με αυτό βάζα και το φυλάμε στο ψυγείο για πολλούς μήνες.
Αγαπημένο γλυκό κουταλιού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τα "απαγορευμένα".
Θα το προσπαθήσω με άλλοθι τα παιδιά μου και θα κλέβω μικρές απολαύσεις...