Βάφλες Λιέγης GR
Τις δοκίμασα για πρώτη φορά στο Λονδίνο, το 2009 στο Covent Garden. Απίθανη γεύση! Πρόσεξα πως τις έφτιαχναν και είδα πως δεν ήταν χυλός αλλά ζύμη αυτό που έψηναν. Έψαξα στο ίντερνετ και έμαθα για τις βάφλες Λιέγης.
Όταν επισκεφθήκαμε χρόνια μετά τις Βρυξέλλες ρώτησα στα μαγαζάκια που πουλούσαν βάφλες και τελικά βρήκα σε ένα!! Η γεύση τους είναι θεϊκή. Αυτή η βάφλα δεν χρειάζεται κανένα συνοδευτικό! Είναι από μόνη της ένα ολοκληρωμένο γλυκό.
Έπρεπε να τις φτιάξω όμως είχα ένα πρόβλημα! Δεν μπορούσα να βρω τις πέρλες ζάχαρης που χρειάζονται για να καραμελώσουν. Δεν είναι εύκολο να βρεις αυτές τις πέρλες, δεν τις έχω δει πουθενά! Στην Ισπανία βρήκα πέρλες αλλά μικρές που είναι για τσουρέκια.
Τελικά η λύση ήρθε από το διαδίκτυο! Μπορείς να φτιάξεις πέρλες σπάζοντας κύβους ζάχαρης και δούλεψε! Απλά βάζω τους κύβους σε μια σακούλα ζιπ και σπάω με προσοχή με το σφυράκι σε ότι μέγεθος θέλω!!
Φτιάξτε ιδανικά τη ζύμη στο μίξερ γιατί κολλάει πολύ στην αρχή. Μπορεί όμως κάλιστα να ζυμωθεί με μια κουτάλα στο χέρι.
Δοκιμάστε τις ζεστές μόλις βγουν από τη βαφλιέρα σκέτες και θα σας γοητεύσουν!
Αποθηκεύστε τις σε σακουλάκια καλά κλεισμένα και απλώς ζεστάνετε τις πολύ λίγο πριν τις απολαύσετε.
Υλικά για 14 βάφλες:
450-470γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 κούπας γάλα πλήρες χλιαρό (190γρ), (1 κούπα= 240ml)
1 φακελάκι μαγιά (7-8γρ)
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 αυγά μεγάλα L σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
170γρ βούτυρο λιωμένο και χλιαρό
2 βανίλιες
1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
200γρ πέρλες ζάχαρης μεγάλες, για βάφλες
Διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό γάλα και αφήνουμε 5' να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Ανακατεύουμε στο μπολ του μίξερ τα 450γρ αλεύρι, το αλάτι και τις βανίλιες.
Κάνουμε μια λακουβίτσα και προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και τα αυγά χτυπημένα. Ζυμώνουμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ανακατευτούν τα υλικά. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και μόλις το πάρει ζυμώνουμε στη δυνατή ταχύτητα για 2'. Αν η ζύμη κολλάει πολύ ρίχνουμε και τα 20γρ αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι πολύ μαλακή, μη ρίξετε άλλο αλεύρι. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 1 ώρα. Εγώ προθερμένω τον φούρνο στους 40°C και μόλις φτάσει τη θερμοκρασία τόν σβήνω και τοποθετώ το μπολ.
Ρίχνουμε τις πέρλες ζάχαρης στη ζύμη και ανακατεύουμε με το χέρι να πάει παντού. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 14 κομμάτια και τα αφήνουμε για 5 λεπτά καθώς ζεσταίνουμε τη βαφλιέρα.
Τοποθετούμε τα κομμάτια ζύμης στη ζέστη βαφλιέρα και ψήνουμε μέχρι να ψηθούν μέσα και να καραμελώσουν απ' έξω.
Μόλις βγουν τις αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν λίγο.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου