Πασχαλινά κουλουράκια της Μανούλας μου
Η μητέρα μου έφτιαχνε αυτά τα κουλουράκια τη μεγάλη εβδομάδα και μοσχοβολούσε όλο το σπίτι.
Δεν είναι βέβαια τα παραδοσιακά κουλουράκια αλλά είναι μαλακά κουλουράκια με γεύση τσουρεκιού.
Οι συνταγές της είναι ιδιαίτερες και όταν τις μαγειρεύω νιώθω μια γλυκιά νοσταλγία! Μυρίζουν μαμά!
Η ζύμη είναι πολύ εύκολη και δεν χρειάζεται μίξερ. Και η παρασκευή τους δεν είναι δύσκολη, εγώ ετοιμάζω τη ζύμη το μεσημέρι και σε μια έως μιάμιση ώρα έχει φουσκώσει και αρχίζω να πλάθω και να ψήνω.
Είναι πολύ σημαντικό να τα κλείσουμε σε ένα τάπερ καλά γιατί ξεραίνονται.
Υλικά ζύμης
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια ή σκληρό (μπορεί να χρειαστούν και 1-2 τσιμπιές ακόμα στο ζύμωμα)
200γρ ή 1 κούπα ζάχαρη (240ml)
60γρ νωπή μαγιά η δύο φακελάκια ξηρή (16-18γρ)
1/2 λίτρο γάλα
125 γρ βούτυρο
1 1/2 κουταλάκι μαχλέπι
Μια πρέζα αλάτι
Υλικά για αμυγδαλόπαστα:
300γρ αμύγδαλα ασπρισμένα και αλεσμένα
1 κούπα ζάχαρη άχνη
2 ασπράδια
(Τα αλέθουμε όλα μαζί)
125 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (είναι πολύ σημαντικό να είναι μαλακό για να μπορέσουμε να το αλλείψουμε εύκολα. Αν δεν είναι σε θερμοκρασία δωματίου χτυπήστε το λίγο να μαλακώσει)
Μείγμα ζάχαρης:
1 κούπα ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
2 κρόκους ανακατεμένους με λίγο νερό
Σε μισή κούπα χλιαρό γάλα λιώνουμε μία κουταλιά από τη ζάχαρη και τη μαγιά. Προσθέτουμε μια κουταλιά αλεύρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε 10' να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη να ζεσταθούν ελαφρά και να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε το βούτυρο εκτός φωτιάς ώστε να ρίξουμε τη θερμοκρασία (χρειαζόμαστε τα υγρά υλικά χλιαρά για να μη κάψουν τη μαγιά). Προσθέτουμε και το αλάτι.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μαχλέπι, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο του και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά (χλιαρά). Ζυμώνουμε για 5' μέχρι να πετύχουμε μια λεία και μαλακή ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε 1-2 τσιμπιές αλεύρι αν κολλάει.
Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 1 έως 1 1/2 ώρα. Μπορούμε να ζεστάνουμε τον φούρνο στους 40° C και μόλις φτάσει τη θερμοκρασία να τον σβήσουμε και να βάλουμε τη ζύμη σκεπασμένη με μεμβράνη.
Χωρίζουμε τα ζύμη και τα υπόλοιπα υλικά στα τέσσερα.
Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε ορθογώνιο χοντρό φύλλο. Αλείφουμε με βούτυρο, πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη (1/4 κούπας) και τέλος τρίβουμε την αμυγδαλόπαστα σε όλη την επιφάνεια του φύλλου αφήνοντας 2 εκατοστά στο επάνω μέρος για να κολλήσει η ζύμη.
Τυλίγουμε σε ρολό και το πατάμε με τον πλάστη να γίνει πλατύ. Κόβουμε σε 22 κομμάτια.
Στρίβουμε το κάθε κομμάτι με τα χέρια μας, δημιουργούμε ένα κυκλικό κουλούρι. Ενώνουμε και γυρίζουμε τις άκρες στο κάτω.
Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 20'. Τα αλλείφουμε με τον κρόκο αυγού και τα ψήνουμε στους 175°C για 15' περίπου. Δεν πρέπει να παρά ψήσουν γιατί σκληραίνουν.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν επάνω σε σχάρα και μετά τα κλείνουμε σε τάπερ για να μην σκληρύνουν.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου