Η τυρόπιτα μου GR


Όταν μέναμε στην  Ισπανία  μου έλειπαν αυτές οι στριφτές  τυρόπιτες που έχουμε εδώ και είναι νοστιμότατες.

Έκανα διάφορες δοκιμές με σπιτικό φύλλο και με αγοραστό αλλά δεν έμοιαζαν με αυτές τις "στριμμένες" που μου αρέσουν. Τότε έφτιαξα τη δική μου στριφτή με αυτόν τον ιδιαίτερο και όμορφο τρόπο.

Έβαλα φέτα αλλά ήθελα να έχει και κασέρι που φυσικά δεν υπήρχε εκεί. Πρόσθεσα λοιπόν μοτσαρέλα και  provolone. 

Στην Ελλάδα την έκανα με μετσοβόνε και θα σας συνέστηνα να χρησιμοποιήσετε αυτό το τυρί μόνο αν σας αρέσει πολύ γιατί επικρατεί η γεύση του.

Μπορείτε να τη φτιάξετε σε ένα μεγάλο ταψί διαμέτρου 32εκ ή όπως έκανα και εγώ τη τελευταία φορά να τη βάλετε σε 2 μικρότερα. Την έβαλα σε ένα ταψί με διάμετρο 30εκ και ένα μικρό πυρέξ. Σε αυτή τη περίπτωση έβαλα στο ταψί διαμέτρου 30εκ 3 αυγά και 2/3 της κούπας γάλα και στο μικρό πυρέξ 2 αυγά και 1/2 κούπα γάλα.



Υλικά:

1 πακέτο 450γρ φύλλο κρούστας

250γρ βούτυρο

400γρ φέτα σκληρή

125γρ μοτσαρέλα

150γρ κασέρι ή προβολόνε ή μετσοβόνε

4 αυγά μεγάλα

1 κούπα γάλα 

Λίγο αλάτι και πιπέρι


Σπάμε τη φέτα και τη μοτσαρέλα και κόβουμε σε μικρά κομμάτια το κασέρι ή προβολόνε. Προσθέτουμε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε. "Χωρίζουμε" τα τυριά σε μερίδες ανάλογα με τα φύλλα που έχουμε. Τη τελευταία φορά το πακέτο που είχα περιείχε 12 φύλλα. Χώρισα (με ένα κουτάλι έκανα γραμμές ώστε να παίρνω κάθε φορά περίπου την ίδια ποσότητα) λοιπόν τα τυριά στα 6.

 Βουτυρώνουμε ένα φύλλο (εγώ απλώς ρίχνω λίγο βούτυρο με το πινέλο) και τοποθετούμε άλλο ένα από πάνω. Βουτυρώνουμε ξανά.

Απλώνουμε λίγη ποσότητα τυριών από πάνω. Διπλώνουμε λίγο από τη μεγάλη πλευρά των φύλλων. Διπλώνουμε σαν βεντάλια το φύλλο κλείνοντας τα τυριά μέσα του. Το πρώτο φύλλο το διπλώνουμε σε σχήμα σπιράλ και το τοποθετούμε στο κέντρο ενός βουτυρωμένου ταψιού. Τα βίντεο θα βοηθήσουν νομίζω:



Συνεχίζουμε έτσι (τα υπόλοιπα φύλλα τα τοποθετούμε σε συνέχεια του προηγούμενου ώστε να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο σπιράλ) μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και τα τυριά.  


Με ότι βούτυρο μένει βουτυρώνουμε τα φύλλα που εξέχουν για να μη ξεραθούν.


Μία ώρα πριν το ψήσιμο ανακατεύουμε το γάλα με τα αυγά λίγο αλάτι και πιπέρι και  περιχύνουμε με αυτά την τυρόπιτα.

Ψήνουμε στους 200° C στον αέρα για 30' και μετά 10' στη κάτω αντίσταση.


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναλογία/Μετατροπή γραμμάρια σε κούπες ή φλιτζάνια

Το cheesecake μου

Panettone με σταφίδες.