Coca με Romesco και ψητά λαχανικά GR
Η Coca είναι η Ισπανική "Πίτσα" ή ακόμα καλύτερα η φοκάτσια θα έλεγα εγώ.
Τη φτιάχνουν στη Καταλονία, στη Βαλένθια και στις Βαλεαρίδες νήσους.
Μπορεί να είναι με διάφορα toppings και η ζύμη της από πολύ αφράτη μέχρι λεπτή και τραγανή.
Εγώ αυτή τη φορά έφτιαξα μια τραγανή Coca με ψητά λαχανικά και σάλτσα Romesco που είναι διάσημη στη Καταλονία.
Είναι ένα vegan πιάτο, ιδανικό για πρώτο πιάτο ή ένα σνακ.
Συνήθως φτιάχνω τη Romesco και τα ψητά λαχανικά από τη προηγούμενη μέρα και έτσι είναι πολύ πιο εύκολο να ετοιμάσω τη Coca όταν την χρειάζομαι.
Εξοικονομείστε ενέργεια ψήνοντας τα λαχανικά και τα υλικά της Romesco (τις τομάτες και το σκόρδο) μαζί.
Υλικά:
Για τη ζύμη:
350γρ αλεύρι σκληρό
1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
1 φακελάκι μαγιά
75ml ελαιόλαδο
200ml λευκό κρασί
Για τη σάλτσα Romesco (για αυτή τη συνταγή θα χρειαστείτε περίπου τη μισή δόση της σάλτσας):
3 μεγάλες τομάτες
1 κεφάλι σκόρδο μέτριο
30γρ αμύγδαλα ασπρισμένα καβουρδισμένα
30γρ φουντούκια καβουρδισμένα
3 φέτες ψωμί
200ml λάδι
1-2 κουταλιές καλό ξύδι
3 ñoras (δυστυχώς δεν έχω βρει στην Ελλάδα) ή 1 κουταλάκι πάπρικα καπνιστή
1 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
1/4 κουταλάκι πιπέρι καγιέν
1/2 σκελίδα σκόρδο ώμο (προαιρετικά)
Αλάτι
Πιπέρι
Οι πιπεριές ñoras:
Για τα ψητά λαχανικά:
1 μελιτζάνα μεγάλη
1 πιπεριά πράσινη μεγάλη
1 πιπεριά κόκκινη μεγάλη ή 3-4 Φλωρίνης
2 κρεμμύδια κίτρινα
3-4 μανιτάρια protobello
Αλάτι
Πιπέρι
Ξύδι
Λάδι
Romesco:
Ανοίγουμε τις ñoras στη μέση και βγάζουμε τα σπόρια τους. Τις βυθίζουμε σε ένα μπολ με νερό.
Σε ένα ταψάκι βάζουμε τις τομάτες, τις λαδώνουμε και τις κόβουμε σταυρωτά στη κορυφή για να μπορέσουμε αργότερα να τις ξεφλουδίζουμε. Μαζί βάζουμε και το σκόρδο, λαδωμένο και τυλιγμένο με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στους 200°C τις τομάτες για μισή ώρα περίπου και το σκόρδο για μια ώρα.
Εγώ έψησα την τελευταία φορά και τους ξηρούς καρπούς στο φούρνο γιατί είχα ωμούς. Τα φουντούκια χρειάστηκαν 10' και τα αμύγδαλα 15'.
Τηγανίζουμε το ψωμί σε μπόλικο λάδι να ροδίσει.
Όταν όλα τα υλικά της σάλτσας είναι σε θερμοκρασία δωματίου τα βάζουμε σε ένα δυνατό μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να πετύχουμε μια πηχτή σάλτσα. Βάζουμε τη σάλτσα σε βάζα. Κρατάει στο ψυγείο 2 με 3 εβδομάδες.
Ψητά λαχανικά:
Σε μία λαμαρίνα φούρνου βάζουμε τη μελιτζάνα, τις πιπεριές, τα μανιτάρια και τα "λαδώνουμε". Τα κρεμμύδια τα κόβουμε στη μέση, τα βάζουμε σε μια λαδόκολλα με λίγο λάδι, τα κλείνουμε καλά και τα τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο.
Τα ψήνουμε στους 200°C για 10' τα μανιτάρια, και για 40' περίπου τα υπόλοιπα ή μέχρι να μαλακώσουν.
Τα βγάζουμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο (τις πιπεριές τις κλείνουμε σε ένα μπολ με καπάκι η μεμβράνη για να "ιδρώσουν" και να ξεφλουδίζονται πιο εύκολα.
Ξεφλουδίζουμε τη μελιτζάνα και τις πιπεριές και κόβουμε όλα τα λαχανικά σε λωρίδες. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και τους ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ξύδι και λάδι. Ανακατεύουμε ελαφρά.
Ζύμη:
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το κρασί, το λάδι και τη μαγιά και ζυμώνουμε μέχρι να μαζευτεί η ζύμη.
Ζυμώνουμε για 5 λεπτά στον πάγκο.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί.
Ψήσιμο cocas:
Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία μέρη. Ανοίγουμε μια λεπτή στρώση πάνω σε λαδόκολλα. Τρυπάμε με ένα πιρούνι τη ζύμη για να μη φουσκώσει.
Ψήνουμε στους 220°C για 10' περίπου ή μέχρι να ροδίσουν. Αφήνουμε να κρυώσει η βάση. Στρώνουμε μια γενναιόδωρη δόση σάλτσας Romesco πάνω στη βάση και τέλος απλώνουμε τα ψημένα λαχανικά.
Ψήνουμε στους 220° για 5' περίπου (θέλουμε μόνο να ζεσταθούν η σάλτσα και τα λαχανικά).
Σερβίρουμε αμέσως.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου