Γίγαντες πλακί GR
Υπέροχη συνταγή της μανούλας μου. Όπως πάντα είχε την πιο νόστιμη εκδοχή!
Η νύφη μου η Ελένη βάζει και λίγο πιπέρι καγιέν γιατί τους αρέσουν τα πικάντικα.
Υλικά για 5 μερίδες
500γρ γίγαντες
2 μεγάλα καρότα κομμένα σε φέτες
2-3 κλωνάρια σέλινο
6-7 κόκκους πιπέρι ολόκληρο
5-6 μέτρια κρεμμύδια σε φέτες
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2/3 κούπας ελαιόλαδο
1 κονσέρβα τομάτα κονκασέ
1 κουταλιά πελτέ
1/2 κούπα μαϊντανό
3-4 τομάτες σε φέτες 1 εκατοστού
Πάπρικα
Ρίγανη
Αλάτι και πιπέρι
Λίγη ζάχαρη
Μουλιάζουμε τα φασόλια για 24 ώρες σε μπόλικο νερό.
Τοποθετούμε τα φουσκωμένα φασόλια σε μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο νερό, το σέλινο και τους κόκκους πιπέρι.
Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν περίπου 40' ανάλογα με τα φασόλια. Τα τελευταία 15' προσθέτουμε και τα καρότα.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια με λίγο από το λάδι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να μαραθούν για περίπου 5' ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5' ακόμα. Όταν πια είναι έτοιμα προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Σε ένα ταψί διαμέτρου 32 εκατοστών προσθέτουμε τους γίγαντες με 2/3 κουπα από το νερό τους, λίγο λάδι, το σκόρδο, τη τομάτα κονκασέ, πελτέ, μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.
Απλώνουμε το σοταρισμένο κρεμμύδι και το πασπαλίζουμε με μπόλικη πάπρικα.
Τοποθετούμε από πάνω τις τομάτες, τις ραντίζουμε με λίγο λάδι και πασπαλίζουμε με αλάτι, ζάχαρη, πιπέρι και ρίγανη.
Ψήνουμε στους 180°C για 45' περίπου ή μέχρι να ροδίσουν λίγο οι τομάτες.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου