Κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο GR
Παραδοσιακό Κυριακάτικο πιάτο.
Η μυρωδιά του ξυπνά αναμνήσεις Κυριακής στο σπίτι με όλη την οικογένεια στο τραπέζι.
Με αρνί είναι επίσης πολύ νόστιμο, αλλά προτιμώ το κοτόπουλο.
Αυτό το πιάτο είναι το αγαπημένο όλων.
Όσο είναι στον φούρνο αφήνει μια μυρωδιά λεμονιού που σε κάνει να πεινάς.
Tip:
Μη το κάνετε την τελευταία στιγμή. Αυτό το πιάτο είναι πιο νόστιμο αν παραμείνει στο φούρνο για μία ώρα. Εάν είναι πια κρύο όταν θέλετε να το σερβίρετε μπορείτε να το θερμάνετε λίγο έτσι ώστε το κρέας να μην στεγνώσει.
Εγώ το ζεσταίνω εάν είναι απαραίτητο στο φούρνο μικροκυμάτων.
Συστατικά για 4 - 6 άτομα
Για το κοτόπουλο:
1 κοτόπουλο σε 8 μερίδες
2 κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα (εγώ χρησιμοποιώ Dijon)
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
Ξύσμα από 2 λεμόνια
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο (1 φλιτζάνι = 240 ml)
Αλάτι και πιπέρι.
Για τις πατάτες:
1200γρ πατάτες
1/2 κούπα χυμό λεμονιού
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1/4 φλιτζάνι νερό
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
Αλάτι και πιπέρι
Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε τη μουστάρδα, το ξύσμα λεμονιού, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι και απλώνουμε τη πάστα αυτή στο κοτόπουλο. Αφήνουμε το κοτόπουλο σε θερμοκρασία δωματίου ενώ προετοιμάζουμε τις πατάτες.
Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 200° C. Καθαρίζουμε τις πατάτες (ή απλώς τις πλένουμε) και τις κόβουμε κυδωνάτες.
Τις απλώνουμε σε ένα μεγάλο ταψί. Μην συσσωρεύετε πολλές πατάτες. Αν δεν τις χωράει προτιμήστε ένα μεγαλύτερο ταψί. Πρέπει να είναι σε ένα μόνο στρώμα οι πατάτες.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε το χυμό λεμονιού, το λάδι, το νερό, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι και το ρίχνουμε στις πατάτες. Με τα χέρια ανακατεύουμε τις πατάτες (πρέπει όλες να είναι βρεγμένες με τη βινεγκρέτ).
Ψήνουμε τις πατάτες για 30'.
Μετά από 30' βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και με ένα πινέλο βρέχουμε τις πατάτες με τη βινεγκρέτ.
Τοποθετούμε τα κομμάτια του κοτόπουλου πάνω στις πατάτες με το δέρμα προς τα κάτω. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180° C και ψήνουμε ξανά το φαγητό για 30'.
30' αργότερα βγάζουμε το ταψί από το φούρνο. Με ένα πινέλο βρέχουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου με τη βινεγκρέτ και τα γυρίζουμε (με το δέρμα προς τα πάνω). Ενυδατώνουμε ξανά το κοτόπουλο και τις πατάτες και ψήνουμε για 30' ακόμα ή μέχρι να ροδίσει ωραία το φαγητό.
Απολαμβάνουμε αυτό το υπέροχο φαγητο ζεστό με μια ωραία σαλάτα και φυσικά με μπόλικη φέτα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου