Το πιλάφι της Ελένης μου

 



Μια βραδιά (προ Κορωνοϊού) ήμασταν καλεσμένοι στο σπίτι της νύφης μου και του αδελφού μου. Εκείνο το βράδυ η Ελένη μας μαγείρεψε ένα πιλάφι που εγώ δεν είχα ξανά δοκιμάσει και που με εντυπωσίασε!

Ένα πολύ τρυφερό λεμονάτο μοσχάρι κατσαρόλας με ρύζι που το μαγείρεψε μέσα στη σάλτσα του κρέατος! Τη ρώτησα και μου είπε πως το έφτιαχνε η μαμά της και ότι το λένε ατζεμ πιλάφι.
Ευχαριστώ Ελενάκι μου για τη συνταγή!!
Είναι πεντανόστιμο!!
Το ατζεμ πιλάφι σημαίνει στα τουρκικά ρύζι με τον Περσικό τρόπο και υπάρχουν πολλές εκδοχές της συνταγής. Υπόσχομαι να  δοκιμάσω όσες πιο πολλές μπορώ.

Υλικά συνταγής:

1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας για κατσαρόλα κομμένο σε μικρά κομμάτια
3 κουταλιές λάδι
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
Χυμό από 2 - 3 λεμόνια ανάλογα με το πόσο λεμονάτο το θέλουμε
Ξύσμα από ένα λεμόνι
1/2 κούπας λευκό κρασί
1 1/2 κούπες ρύζι της αρεσκείας σας 
Η Ελένη χρησιμοποιεί Καρολίνα. Εγώ έβαλα Arborio.
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
Αλάτι και πιπέρι
Ζεστό νερό


Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρέας σε δόσεις. Μεταφέρουμε το κρέας σε μια πιατέλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Όταν είναι σχεδόν έτοιμα τα κρεμμύδια ξανα ρίχνουμε το κρέας μέσα και προσθέτουμε το λεμόνι και το κρασί. Περιμένουμε να εξατμιστεί το κρασί και μετά ρίχνουμε ζεστό  νερό μέχρι σχεδόν να καλυφθεί το κρέας. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, κλείνουμε τη κατσαρόλα και χαμηλώνουμε το μάτι (να σιγοβραζει το φαγητό). Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 με μιάμιση ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Όταν το κρέας είναι έτοιμο σε μια μικρή κατσαρόλα σοτάρουμε το ρύζι με το βούτυρο μέχρι να γίνει σχεδόν διάφανο.
Βγάζουμε το κρέας από τη κατσαρόλα και το κρατάμε ζεστό.
Ρίχνουμε το ρύζι στη κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό και αλάτι. Σιγομαγειρεύουμε για 15 με 20 λεπτά (όσο χρειάζεται το ρύζι μας). Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα.
Όταν το ρύζι είναι έτοιμο ξανά τοποθετούμε το κρέας μέσα στη κατσαρόλα. Σβήνουμε το μάτι, κλείνουμε τη κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για 5' με 10'.
Σερβίρουμε το ζεστό φαγητό και γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγο ξύσμα λεμονιού.
Καλή όρεξη!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναλογία/Μετατροπή γραμμάρια σε κούπες ή φλιτζάνια

Το cheesecake μου

Panettone με σταφίδες.