Ψωμί γάστρας.
Αυτό το ψωμί είναι πολύ νόστιμο και το κυριότερο πολύ εύκολο αφού δεν απαιτεί καθόλου ζύμωμα.
Είναι το μόνο ψωμί που κάνω πια.
Η αλήθεια είναι πως εδώ και πολλά χρόνια σπάνια αγοράζουμε ψωμί γιατί φτιάχνω το δικό μου.
Ξεκίνησα όταν ήταν τα κορίτσια μου ήταν μικρά να ζυμώνω ψωμάκι και φυσικά συμμετείχαν με μεγάλη χαρά. Έτσι το ζύμωμα έγινε ένα από τα παιχνίδια μας!! Τους έλεγα πάντα να βάλουν τα χρυσά χεράκια τους και έτσι πάντα το ψωμί είχε μεγάλη επιτυχία.
Τώρα πια με αυτό το ψωμί δεν χρειάζεται ούτε χρυσά χεράκια ούτε καμία μαεστρία! Γίνεται πολύ εύκολα αρκεί να ξεκινήσετε νωρίς. Χρειάζεται περίπου 4 ώρες για να γίνει.
Κρατάει για μια εβδομάδα κλεισμένο σε μια σακούλα τροφίμων στο ψυγείο.
Καλή επιτυχία!
Υλικά
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
300γρ νερό χλιαρό
2 φακελάκια μαγιά στιγμής (8-9 γρ το κάθε ένα)
Λίγο λαδι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε μέσα το χλιαρό νερό (προσοχή! Αν το νερό είναι ζεστό θα κάψει τη μαγια) και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Δεν θέλουμε να ζυμωθεί, μόνο να ανακατευτούν τα υλικά. Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες.
Ρίχνουμε λίγο λάδι στα χέρια μας και μεταφέρουμε την ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο. Ρίχνουμε αλεύρι από πάνω και το ανοίγουμε με τα χέρια μας σε ένα χοντρό φύλλο. Διπλώνουμε την πάνω και τη κάτω πλευρά του φύλλου και τυλίγουμε σε ένα ρόλο. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία άλλες 3 φορές. Σκοπός μας είναι να προσθέσουμε αλεύρι στη ζύμη και να μη κολλάει αλλά να παραμείνει αφράτη.
Φορμάρουμε μια μακρόστενη φρατζόλα.
Σε μια σκληρή επιφάνεια (εγώ χρησιμοποιώ ένα μεγάλο μακρόστενο μπολ αλλά και ένα ρηχό ταψί κάνει, στρώνουμε μια λαδόκολλα.
Πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι και τοποθετούμε τη φρατζόλα στη λαδόκολλα. Πασπαλίζουμε και από πάνω λίγο αλεύρι, σκεπάζουμε με άλλη μια λαδόκολλα και μια πετσέτα. Αφήνουμε να φουσκώσει για μία ώρα.
Μόλις περάσει η μια ώρα προθερμένουμε το φούρνο στους 230° C με τη γάστρα μας μέσα (εγώ ζεσταίνω το φούρνο για μισή ώρα ώστε να ζεσταθεί καλά η γάστρα). Τοποθετούμε το ψωμί με προσοχή στη καυτή γάστρα και τη κλείνουμε με το καπάκι.
Ψήνουμε για 40', ξεσκεπάζουμε και αν χρειαστεί ψήνουμε ακόμα 5'-10'.
Αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα η σε μια πετσέτα.
Καλή όρεξη!!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου